Rubesa: Vienošanās par «Rail Baltica» līgumu panākta; šodien Baltijas valstīs to paraksta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Vienošanās par dzelzceļa «Rail Baltica» projekta finansēšanas un izpildes nosacījumu līgumu ir panākta un šodien trijās Baltijas valstu galvaspilsētās tas tiek parakstīts, šodien paziņoja Baltijas valstu kopuzņēmuma AS «RB Rail» valdes priekšsēdētāja Baiba Rubesa. Šodien ir nospraustais termiņš, līdz kuram Baltijas valstu deviņām iestādēm jābūt parakstījušām līgumu par projekta «Rail Baltica» finansēšanas un izpildes nosacījumiem.

(Pievienota 6. līdz 8.rindkopa.)

«Varbūt šķiet, ka šodien ir dramatisks datums, bet es gribētu šo drāmu noņemt,» pauda Rubesa, uzsverot, ka vienošanās ir panākta un šodien notiek tehnisks darbs, lai deviņas Baltijas valstu iestādes līgumu fiziski parakstītu.

Viņa atzina, ka vienošanās nenāca viegli, ņemot vērā, katras valsts atšķirīgos likumus un juridiskos procesus. Tā gan neesot tikai Baltijas valstu problēma, tā ir visos Eiropas Savienības starpvalstu projektos.

Rubesa skaidroja, ka atbilstoši līgumam «RB Rail» būs centrālā pārvaldītāja loma projektā. Uzņēmums vadīs iepirkumos, nodrošinās projekta īstenošanu, kā arī mārketinga un biznesa aktivitātes.

«Tas ir bagāts darbības lauks,» atzina «RB Rail» vadītāja.

«RB Rail» pārstāvji pavēstīja, ka Baltijas valstis konceptuāli ir vienojušās par «Rail Baltica» finansēšanas un izpildes modeli («Agreement on the Contracting Scheme for the Rail Baltic/Rail Baltica»), kas definē «RB Rail» un nacionālo ieviesējorganizāciju trijās Baltijas valstīs lomas iepirkumu procesos - «Rail Baltica Estonia OU», Igaunijas Tehniskā regulatora, «Rail Baltica Statyba UAB», «Lietuvos Geležinkeliai AB», SIA «Eiropas Dzelzceļa līnijas».

«Šobrīd līgums atrodas parakstīšanas procesā, kas noslēgsies, līdzko to tehniski būs parakstījušas deviņas puses triju Baltijas valstu galvaspilsētās,» piebilda «RB Rail» pārstāvji.

Lai sniegtu detalizētu informāciju par katra projektā iesaistītā uzņēmuma atbildībām, 5.oktobrī plkst.10.30 Rīgā notiks preses konference, kurā piedalīsies «RB Rail» vadītāja Rubesa, «RB Rail» padomes loceklis un «Rail Baltic Estonia OU» valdes priekšsēdētājs Indreks Oravs, Lietuvas Transporta un komunikācijas ministrijas Budžeta un valsts īpašumu apsaimniekošanas pārvaldes Stratēģiskās plānošanas departamenta vadītājs Ramūnas Rimkus, kā arī «Eiropas Dzelzceļa līniju» valdes loceklis Dins Merirands.

Šogad 7.septembrī «RB Rail» padomes sēdē Baltijas valstu pārstāvji vienojās par turpmāko iepirkumu modeli un atbildības sadalījumu projekta «Rail Baltica» realizēšanā. Visi projekta iepirkumi tiks dalīti trijās grupās - iepirkumi, kurus organizēs tikai kopuzņēmums, konsolidētie iepirkumi, kurus īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, kurus īstenos nacionālo valstu ieviesējorganizācijas stingrā kopuzņēmuma uzraudzībā.

Satiksmes ministrijā pauda, ka padomes sēde ir būtisks pagrieziens Baltijas valstu sadarbībā, lai turpinātu darbu pie projekta tālākas izstrādes finansējuma saņemšanai. Padomes sēdes laikā tika diskutēts par rīcību saistībā ar «RB Rail» centralizētākiem iepirkumiem, noteikta tās vadošā loma, kā arī pārrunāti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo iepirkumu jautājumi, kurus uzrauga «RB Rail» un kas tiek veikti pēc «RB Rail» izstrādātiem iepirkuma principiem.

Iepriekš vēstīts, ka Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers brīdināja - ja Baltijas valstis arī turpmāk nespēs atrast kopīgu valodu jautājumā par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas «Rail Baltica» projektu, tās var zaudēt šim projektam piešķirtos līdzekļus.

Baltijas valstīm domstarpības bija tādos jautājumos kā pievienotās vērtības nodokļa sadale par «Rail Baltica» darbiem, iepirkumu modelis projektā, kā arī «RB Rail» valdes locekļu iecelšana. Patlaban gan domstarpības esot atrisinātas.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu