OPEC vienojas samazināt naftas ieguves apjomu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Naftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) trešdien negaidīti vienojās samazināt jēlnaftas ieguves apjomu ar mērķi veicināt tās cenu celšanos, paziņoja organizācijas dalībvalstu naftas ministri.

Šī ziņa nekavējoties izraisīja jēlnaftas cenu kāpumu par vairāk nekā 5%, jo tirgus dalībnieki bija gaidījuši, ka OPEC sanāksme Alžīrā beigsies bez vienošanās.

Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī pieauga par 2,72 ASV dolāriem līdz 48,69 dolāriem par barelu, bet Ņujorkas biržā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī palielinājās par 2,38 dolāriem līdz 47,05 dolāriem par barelu.

OPEC dalībvalstis, kas kopā iegūst 40% no visas pasaules jēlnaftas, ir vienojušās samazināt ieguves apjomu par 750 000 barelu dienā līdz 32,5 miljoniem barelu dienā, vēstīja aģentūra «Bloomberg News», savukārt naftas ministri minēja nedaudz atšķirīgus skaitļus.

«Mums ir vienošanās [par ieguves apjomu] no 32,5 līdz 33 miljoniem barelu dienā,» paziņoja Nigērijas naftas ministrs Emmanuels Ibe Kačikvu. Viņa teikto apstiprināja Kataras enerģētikas ministrs Mohammeds bin Salehs al Sada.

«Sanāksme notika ļoti pozitīvā gaisotnē, atspoguļojot stipro OPEC saskaņotību,» sacīja Kataras enerģētikas ministrs.

Neformālā OPEC sanāksme trešdien tika atklāta, lai apspriestu karteļa naftas ieguves apjoma iespējamu iesaldēšanu ar mērķi pacelt naftas cenas, kuras kopš 2014.gada vidus ir kritušās par vairāk nekā 50%.

Pārsteidzošā vienošanās tika panākta pēc tam, kad Alžīrijas enerģētikas ministrs Nuredins Butarfa pieprasīja rīcību pret naftas pārprodukciju un lielākas investīcijas tirgus stabilizēšanai.

«Mums ir jārīkojas pret piedāvājumu, lai restabilizētu tirgu,» kuru skārusi milzu pārprodukcija, kuras dēļ naftas cenas pēdējos divos gados sarukušas līdz rekordzemiem līmeņiem, preses konferencē sacīja Butarfa.

Saskaņā ar Starptautiskās enerģētikas aģentūras datiem pērn investīcijas naftas un gāzes izpētē un ieguvē kritās par 25%, un šis kritums turpinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu