EK lobēšanas procesa pārredzamībai ierosina obligāta reģistra izveidi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/LETA

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi obligātu Pārredzamības reģistru, kas attiektos uz visām trim Eiropas Savienības iestādēm - Eiropas Parlamentu (EP), Padomi un EK -, tādējādi īstenojot Žana Kloda Junkera vadītās EK galvenās saistības attiecībā uz pārredzamību.

Kā liecina EK paziņojums, tā aicina EP un Padomi sekot piemēram, nosakot, ka visiem interešu pārstāvjiem, kas mēģina ietekmēt politikas veidošanu Briselē, ir obligāti jāreģistrējas reģistrā.

Pamatojoties uz pašreizējo EP un EK pieņemto brīvprātīgo Pārredzamības reģistru, EK ierosināja Iestāžu nolīgumu, ar ko tiks ieviesta skaidra sistēma pārredzamības nodrošināšanai lobēšanas procesā.

Tāpat EK ierosina, ka pirmo reizi uz visām trim iestādēm, ieskaitot Padomi, attiektos vieni un tie paši minimuma standarti. Saskaņā ar šiem priekšlikumiem tikšanās ar trīs iestāžu lēmumu pieņēmējiem būtu iespējama tikai tad, ja interešu pārstāvji iepriekš būs reģistrējušies Pārredzamības reģistrā.

Kopš EK 2014.gada novembrī ieviesa šo noteikumu attiecībā uz tās kontaktiem ar interešu pārstāvjiem, pašreizējā reģistrā ir veikti aptuveni 4000 jaunu ierakstu.

Iesniegtajā priekšlikumā ir precizēts darbību un vienību tvērums, nostiprināta pārraudzība un reģistra rīcības kodeksa efektīva izpilde lobijiem, kā arī ar to tiks vienkāršota un uzlabota datu kvalitāte, nosakot konkrētas prasības ievadāmajai informācijai un paaugstinātu kvalitātes kontroli. EK arī ierosina palielināt pieejamos resursus šā mērķa sasniegšanai. Reģistrētajām personām, kas neievēros rīcības kodeksu, pagaidu kārtā varētu tikt liegts kontakts ar iestādēm, vai arī tās varētu izslēgt no reģistra.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu