«Tele2»: mobilo sakaru tirgū izaugsme paredzama interneta lietošanas jomā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas mobilo sakaru tirgū izaugsme paredzama mobilā interneta lietošanas jomā, teica telekomunikāciju operatora «Tele2» valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Viņš norādīja, ka arvien vairāk cilvēku novērtē iespēju jebkurā vietā pieslēgties internetam, atbildēt uz e-pastiem, kārtot gan darba, gan personīgās lietas tad, kad tas ir aktuāli, nevis gaidīt, kad nonāks pie datora. «Pirmkārt, tas veicina jaunu iekārtu tirdzniecību. Otrkārt, jaunas iekārtas prasa arī jaunus un jaudīgākus datu pakalpojumus,» sacīja Vancovičs.

Pēc viņa paustā, parastās balss sarunas pašlaik jau praktiski iekļautas abonēšanas maksā un tās var lietot pēc patikas jebkurā apmērā, taču ne visi Latvijas iedzīvotāji lieto viedtālruņus.

Vienlaikus Vancovičs teica, ka patlaban mobilo sakaru nozarē parādās arī otra «atbalsta kāja» - mobilais internets dzīvesvietai. «Tas pašlaik jau nodrošina ātrāku datu pārraidi nekā pa vara kabeļiem ar DSL tehnoloģiju. Papildus pluss ir arī tas, ka šis pakalpojums ir portatīvs. Mobilā interneta rūteri jeb maršrutizatoru var lietot pēc patikas ikvienā vietā, kur cilvēkam ir ērti, ne tikai pamata dzīvesvietā,» skaidroja Vancovičs.

Pēc viņa domām, mobilais internes dzīvesvietai ir strauji augošs sektors, turklāt pērn tā tirgus daļa pieauga gandrīz divas reizes, tomēr šis risinājums un augošais optisko kabeļu interneta pieslēgumu skaits arvien vairāk no tirgus izstumj DSL tehnoloģijas.

Vienlaikus Vancovičs skaidroja, ka patlaban tehnoloģiju attīstība ietiecas pilnīgi jaunos sektoros. «Piemēram, tā saucamais lietu internets paver pavisam jaunu darbības lauku, kurā lietot mobilās komunikācijas. Tas attiecas uz visdažādāko veidu skaitītājiem, mērītājiem, signalizācijas sistēmām utt. Ja kādreiz mums reizi mēnesī bija jānolasa skaitītāju rādījumi, tad tagad to var izdarīt attālināti, daudz biežākos laika posmos un ar daudz lielāku precizitāti. Tā ir pilnīgi jauna industrija, kura pašlaik ir parādījusies pie apvāršņa un nav ne mazāko šaubu, ka tā attīstīsies tālāk,» norādīja Vancovičs.

Tāpat viņš sacīja, ka lietu internetam līdzi nāk tehnoloģiski jauninājumi, tostarp daudz runā par 5G sakaru tīklu, un, tiklīdz šī tehnoloģija tiks standartizēta, arī «Tele2» ir gatavs to ieviest tirgū. «5G tehnoloģija pamatā atbalstīs tieši lietu internetu, ne tik daudz mobilos telefonus, kurus mēs lietojam ikdienā,» atzīmēja Vancovičs.

«Tele2» dibināts 1997.gadā un pilnībā pieder SIA «Tele2 Holdings», kas savukārt pieder Zviedrijā reģistrētajam uzņēmumam «Tele2 Sverige Aktiebolag». Uzņēmuma apgrozījums 2015.gadā bija 103,693 miljoni eiro, bet peļņa - 15,182 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu