«Start-up» uzņēmumu asociācija: Nauda no valsts ir, konkurences uz to trūkst

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Sākot no nākamā gada, investīcijām «start-up» uzņēmumos no valsts puses būs pieejami pārdesmit miljoni eiro, tomēr pašlaik trūkst jaunuzņēmumu, kas varētu sastādīt viens otram nopietnu konkurenci uz šo naudu, intervijā aģentūrai LETA sacīja Latvijas «Start-up» uzņēmumu asociācijas valdes priekšsēdētāja Jekaterina Novicka.

«Sākot no nākamā gada, ar dažādu akselerācijas un riska kapitāla instrumentu starpniecību no valsts būs pieejami 60 miljoni eiro, no kuriem 30 miljoni eiro uz pieciem gadiem būs domāti tieši «start-up» uzņēmumiem,» sacīja Novicka. «Tā ir liela nauda, un problēma ir tajā, ka Latvijā pašlaik ir pārāk maz sākuma fāzē esošu «start-up» uzņēmumu, kas varētu radīt viens otram nopietnu konkurenci uz šo naudu, lai tā tiktu investēta efektīvāk, proti, tikai labākajos «start-up» uzņēmumos.»

«Arī mūsu «Startup Slalom» hakatonu iniciatīva ir viens no veidiem, kā palīdzēt izveidot no idejām jaunas komandas, kas būtu gatavas nākotnē patstāvīgi attīstīt savus projektus,» piebilda Novicka.

Kā ziņots, valdība apstiprinājusi Ekonomikas ministrijas izstrādāto valsts atbalsta programmu, kuras īstenošanas gaitā komersantiem un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām būs pieejamas riska kapitāla investīcijas to izveidei un attīstībai.

Sēklas kapitāla, sākuma kapitāla un izaugsmes kapitāla fondiem novirzīts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 60 miljoni eiro, no kura 30 miljoni eiro paredzēti sēklas un sākuma kapitāla fondiem un 30 miljoni eiro - izaugsmes kapitāla fondiem. Papildus publiskajiem resursiem tiks piesaistīts arī privāto ieguldītāju līdzfinansējums 10-60% apmērā katras investīcijas līmenī, ko noteiks saimnieciskās darbības veicēja darbības ilgums tirgū, kā arī pirmās komerciālās pārdošanas norises laiks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu