233 valsts institūcijas atbrīvos no pienākuma sniegt ziņas par tur strādājošo algām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

233 valsts institūcijas atbrīvos no pienākuma sniegt informāciju par to amatpersonu un darbinieku saņemtajām atlīdzībām, paredz šodien valdībā akceptētie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Finanšu ministrijā informēja, ka uzskaites sistēmā patlaban informāciju iesniedz 584 institūcijas. Lai nodrošinātu administratīvā sloga samazināšanu un optimizētu informācijas apjomu, kas tiek saņemts uzskaites sistēmā, likumprojekts paredz, ka turpmāk Finanšu ministrija informāciju par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu atlīdzību, izņemot valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības vai publiski privātās kapitālsabiedrības, kas noslēgušas līgumu par sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu un kuras sniedz no valsts vai pašvaldības budžeta apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, neapkopos.

Līdz ar to turpmāk informācija datubāzē būs jāiesniedz 351 institūcijai. Tādējādi 233 institūcijas tiks atbrīvotas no datu iesniegšanas, un uzskaites sistēmā tiks uzkrāta tikai tā informācija, kas šobrīd tiek izmantota finanšu aprēķiniem valsts budžeta izstrādes procesā, kā arī analītiskiem mērķiem.

Pret minētajām likuma izmaiņām iestājās partijas «Vienotība» valde, kuras ieskatā Finanšu ministrijas sagatavotie likuma grozījumi negatīvi ietekmēs vienotās atlīdzības sistēmas principus.

«Vienotība» norāda, ka vienota valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu atlīdzības datubāze ļauj operatīvi un objektīvi novērtēt finanšu situāciju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

«Atstājot šajā datubāzē informāciju vienīgi par valsts tiešās pārvaldes iestāžu, augstskolu un zinātnisko institūtu amatpersonu (darbinieku) atalgojumiem, bet atsakoties apkopot datus par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās izmaksātajām atlīdzībām, valstij pieejamā informācija būs nepilnīga un nesniegs objektīvu informāciju par patieso finanšu situāciju valsts un pašvaldību institūcijās,» uzskata «Vienotība».

Partija uzsver, ka vienota, atklāta, caurskatāma valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonu un darbinieku atlīdzības uzskaites sistēma ir fundamentāla tiesiskas valsts pārvaldes sastāvdaļa.

«Finanšu ministres iecere no šīs sistēmas atteikties nav saprotama, un ilgākā termiņā šādas informācijas trūkums var atstāt graujošu ietekmi uz šobrīd nostiprinātajiem vienotās atlīdzības sistēmas principiem,» uzskata «Vienotības» politiķi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu