Starptautiskajā konkursā «Monētu zvaigznājs» atzinību gūst trīs Latvijas monētas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Trīs Latvijas kolekcijas monētas guvušas atzinību izdevniecības «Watermark Publishing House» rīkotajā 10.starptautiskajā kolekcijas monētu konkursā «Monētu zvaigznājs 2016», informē Latvijas Bankā.

Tostarp Latvijas Bankas pērn izlaistā monēta «Rainis un Aspazija» atzīta par labāko nominācijā «Unikāls idejas risinājums». Sudraba kolekcijas monēta «Rainis un Aspazija» ir veltījums latviešu dižgaru Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai. Monētu veido divas atsevišķas daļas, uz vienas attēlots Rainis, uz otras - Aspazija ar viņas populārāko dzejoļu krājumu simbolizējošām sarkanām puķēm. Monētu apgriežot, redzamas dzejas rindas, ko Rainis un Aspazija veltījuši viens otram.

Nominācijā «Veiksmīgs mākslinieciskais risinājums» par labāko atzīta sudraba kolekcijas monēta «Melanholiskais valsis». Šī monēta ir veltījums ģeniālā komponista Emīla Dārziņa skaņdarbam «Melanholiskais valsis», kas ir viena no izcilākajām latviešu simfoniskās mūzikas kompozīcijām. Monētas aversā redzama spoži uzmirdzējusi krītoša zvaigzne, gar monētas malu augšpusē lokveidā izkārtotas varavīksni simbolizējošas septiņas joslas. Savukārt monētas reversā izvietots uzraksts «Valse Mélancolique». Atbilstoši monētas mākslinieka Ilmāra Blumberga iecerei krītošā zvaigzne attēlo Dārziņa pāragro un traģisko aiziešanu no dzīves, bet varavīksnes septiņi loki raisa sarunu ar Dievu caur mūziku.

Nominācijā «Monētu klasika» 2.vietu ieguvusi sudraba kolekcijas monēta «Vērdiņam 500». Šī monēta pilda kultūrvēsturisku misiju, ļaujot vērdiņu atkal iepazīt ne vien kā dainu un pasaku tēlu, bet arī kā reālu sudraba naudas zīmi.

Konkursā «Monētu zvaigznājs 2016» varēja pieteikt 2015.gadā izlaistas monētas. Monētas vērtēja starptautiska žūrija deviņās nominācijās. Kopumā šoreiz uz balvām pretendēja 29 valstu centrālās bankas, kaltuves un citas organizācijas, kuras izlaiž kolekcijas monētas, ar vairāk nekā 240 monētām un 21 monētu sēriju.

Latvija monētu konkursā «Monētu zvaigznājs» ar labām sekmēm piedalījusies arī iepriekš. Pērn nominācijā «Unikāls idejas risinājums» par labāko tika atzīta Jāņa Jaunsudrabiņa «Baltajai grāmatai» veltītā sudraba kolekcijas monēta, bet nominācijā «Gada sudraba monēta» 2.vietu ieguva 2014.gada augustā izlaistā sudraba kolekcijas monēta, kas veltīta Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu