VID nepilnu gadu nespēj pārbaudīt aizturētas spirta kravas izcelsmi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirms gada VID sāka pārbaudi Jaunkalsnavas spirta rūpnīcā. Bija aizdomas, ka tā blakus legālajai produkcijai slepus ražo alkoholu nelegālajam tirgum. Ir pagājis gandrīz gads, bet VID izmeklētāji joprojām nav spējuši pat atrast laboratoriju, kur varētu pārbaudīt, vai uz ceļa kādā cisternā vestais spirts patiešām ražots Jaunkalsnavā. Kā skaidro VID – pārbaudes esot ļoti dārgas un tās varot veikt tikai dažās vietās Eiropā. Finanšu ministre par dienesta lēno darbu esot pārsteigta. TV3 aptaujāto ķīmijas ekspertu teiktais ļauj secināt, ka te vairāk jārunā nevis par VID nevarēšanu, bet nevēlēšanos rīkoties ātri un izlēmīgi.

Pagājušā gada novembrī uz jaunās Tīnūžu šosejas Muitas policija aizturēja smago automašīnu. Tās kravā atradās 10 tonnas nelegālā spirta. Pēc visa spriežot tas bija rūpnieciski ražots. Tajā pat dienā Jaunkalsnavas spirta rūpnīcā VID sāka pārbaudi. Bija aizdomas, ka aizturētā krava nākusi no šīs ražotnes. Inspektori atklāja, ka uzstādītais kontroles skaitītājs nerāda patiesos datus. Daži novērošanas kameru ieraksti bija pazuduši, vairākas dienas kameras bija pagrieztas, lai tajās neredzētu skaitāju. Rūpnīcai licenci apturēja un pēc tam anulēja. Aizstāvībā iesaistījās augstas amatpersonas.

Jānis Dūklavs, zemkopības ministrs (Zaļo un zemnieku savienība)

Ar VID ģenerāldirektori tajā laikā bija mums viena tikšanās. Uzaicināju viņu un viņas kolēģus, kas ar šo jautājumu nodarbojās. Viņi salika visu pa plauktiņiem. Man liekas, ka pat aizbrauca un konsulteja, lai sakārtotu visu šo spirta transportēšanu, ražošanu, visus cauruļvadus, lai nekur neko nevar paņemt kā mēs skām «kreiso preci»...

Ja jau sakārtoja, tad jau iepriekš varēja?

Es domāju, ka varēja. Ja jau Akcizēto preču pārvaldes speciālisti teica, ka var, nu kāpēc, lai es teiktu, ka nevar. (...) Bet es šajos jautājumos vairs nemaisījos.

Neoficiāli zināms, ka laikā, kamēr rūpnīcas darbs bija apturēts, Latvijā uz brīdi iestājies nelegālā alkohola deficīts.

10.maijā Jaunkalsnavas spirta rūpnīcai licenci atjaunoja. Tomēr firma «Biodegviela», kam rūpnīca pieder, pasludinājusi ārpustiesas tiesiskās aizsardzības procesu, jo ražotne joprojām nav samaksājusi zemniekiem par graudiem vairāk nekā miljonu eiro. Uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Aleksējevs VID izmeklēšanu un licences atņemšanu sauc par uzbrukumu godīgi strādājošai ražotnei. Viņiem ar uz šosejas aizturēto spirtu neesot nekādas saistītbas.

Kādi ir panākumi Kalsnavas spirta rūpnīcas lietas izmeklēšanā, VID nestāsta. Viss esot procesā. Procesā esot arī pirms 10 mēnešiem uz ceļa aizturētās nezināmās izcelsmes spirta kravas pārbaude. Muitas pārvalde joprojām meklējot laboratoriju, kur būtu iespējams nosūtīt spirta paraugus un pārliecināties, vai tie nākuši, piemēram, no Kalsnavas spirta rūpnīcas. Latvijā šādas pārbaudes veikt nevarot, jo tādas aparatūras nevienā laboratorijā neesot. Process esot dārgs un sarežģīts.

Mārtiņš Kalniņš, VID Muitas policijas pārvaldes direktora vietnieks

Mums Latvijā nav nevienas laboratorijas, kur varētu identificēt un dot atzinumu par to, ka izņemtais spirta paraugs ir identisks tam, ko ražo kāda no legālajām ražotnēm. Līd ar to esam spiesti vērsties pie citu ES valstīm un lūgt viņu palīdzību šādas ekspertīzes veikšanā. Un tas protams, ka aizņem ļoti ilgu laiku.

Aptuveni, cik ilgu laiku tas prasa?

Grūti pateikt. Esam šos jautājumus iekustinājuši. Nu jau ir pagājis diezgan ilgs laiks. Bet es ceru, ka tuvākajā laikā mēs dabūsim arī atbildes uz mūsu jautājumiem.

Kad jūs to sākāt kustināt? Un cik ir laiks pagājis?

Kustināt sākām kaut kur šī gada pirmajā kvartālā. Nezinu. Marta mēnesī iespējams. Un līdz šim brīdim mums tās atbildes kā saka seko viena otrai. Ka vienā vietā nevar, droši vien tad var tajā un attiecīgi mēs gaidām atbildi.

Cik valstis esat apstaigājuši?

Nu, piecās valstīs esam pajautājuši. Un izskatās, ka pāris viņās var būt ar pozitīvu atbildi.

VID apgalvo, ka esot prasījuši arī laboratorijām Latvijā un saņēmuši atbildi, ka «to izmantotās metodes un iekārtas neesot efektīvas tīra spirta izpētei». Nekā Personīga vērsās divās no tām – Latvijas organiskās sintēzes institūtā un «BIOR». Abās apliecināja, ka ne VID, ne policija pēdējā gada laikā viņiem nav lūguši salīdzināt nelegālā spirta paraugus ar paraugiem, kas izņemti kādā no legālajām ražotnēm.

Ivars Kalviņš, Latvijas organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs

Ja viņi būtu vērsušies, mēs nebūtu atteikuši.

Jo to var izdarīt šeit Latvijā?

Spirta analīzes gan uz spirta kvalitāti, gan uz piemaisījumu spektru pēc kura varētu principā identificēt vai konkrētais paraugs ir identisks ar kādu citu paraugu, kas nācis no šīs rūpnīcas, to var izdarīt un tur nav nekādu problēmu. Visas nepieciešamās iekārtas mums šim nolūkam ir.

Tomēr ar iekārtu vien nepietiek. Lai šādas pārbaudes kalpotu par pierādījumu tiesā, tās jāveic īpaši akreditētās laboratorijās. Latvijā patiešām tādu nav. Bet ar mūsu institūtos esošo aparatūru izmeklētāji varētu pārliecināties vai viņu aizdomas ir patiesas.

Ivars Kalviņš, Latvijas organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētājs

Zinātniskās pētniecības institūtiem šādas akreditētas laboratorijas nav. Tas gan nenozīmē, ka šie rezultāti nav pareizi. Gluži vienkārši viņiem nav tiesiskās pierādījumu vērtības. Bet ja tādi dienesti, kuriem ir nepieciešama palīdzība, grib noskaidrot, vai ir vērts tajā virzienā turpmāk darboties un pieprasīt akreditētas laboratorijas slēdzienu, tad, protams, būtu vēlams izdarīt šo pirmo analīzi un ja viņa ir tāda, kas apstiprina pieņēmumu, ka acīm redzot šeit ir jādabū attiecīgas laboratorijas slēdziens, tad tā ir krietna naudas un laika ekonomija.

Institūtā BIOR apliecina, ka zinātniekiem ir ļoti plaša un laba sadarbība ar kolēģiem ārvalstīs. Ja policija vai arī VID viņiem būtu lūgusi palīdzību, nebūtu nekādu problēmu ātri atrast laboratoriju, kur nepieciešāmās pārbaudes veikt un paraugus nogādātu jebkurā vietā Eiropā ar kurjerpastu dažu dienu laikā.

Dana Reizniece Ozola, Finanšu ministre (Zaļo un zemnieku savienība)

Kopš pavasara atbildīgās institūcijas VID nespēj atrast laboratoriju kaut kur Eiropā, lai pārbaudītu šī te spirta sastāvu, lai varētu pierādīt, ka tas nāk no kādas konkrētas rūpnīcas. Jūsuprāt – tas nav absurds, ka mums pat nav zināms, kur šādas pārbaudes var veikt. Kas nozīmē, ka iepriekš mēs nemaz neesam to darījuši.

Nu, ja ir tā, ka tiešām Latvijā pietrūkst kapacitātes testēšanas laboratorijām vai pārbaužu instrumenti trūkst, es par konkrēto gadījumu painteresēšos VID, lai tad viņi sniedz arī man skaidrojumu, ka ir tādi šķēršļi. Bet es ceru, ka viss ir atrisināms. Ja mums pašiem nav kādu mērinstrumentu, tad noteikti kaimiņiem tādi ir. Varbūt tas ir tikai gribas jautājums.

Ir vesela cisterna, par kuru ir aizdomas, kur tā ir ražota. Bet ir nepieciešams aizsūtīt un pārbaudīt paraugu/ un VID joprojām – tagad jau ir septembra vidus, joprojām domā un gaida atbildes no kaut kādām laboratorijām - vai viņas to darīs, vai nedarīs. Jūsuprāt tas nav tā pārāk ilgi?

Man šķiet, ka ir ilgi. Bet es nezinu detaļas – man ir jānoskaidro. Painteresēšos VID par konkrēto Kalsnavas spirta rūpnīcas gadījumu!

Kā vēlāk TV3 atklāja ministres birojā – VID Reizniecei – Ozolai skaidroja situāciju tā pat kā žurnālistiem – viņi strādajot un meklējot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu