Aicina ieviest nulles UIN reinvestētajai peļņai maziem un vidējiem uzņēmumiem; ministri atbalsta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) likme ir nozīmīgs instruments cīņā par investīciju piesaisti, tāpēc Latvijai šajā jomā nevajadzētu gadiem gaidīt un jau tagad jāievieš risinājumi, kas pārbaudīti un strādā, proti, jāievieš nulles UIN režīms reinvestētajai peļņai vismaz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

Šādu aicinājumu šodien domnīcas «Certus» rīkotajā ekonomikas forumā Mālpilī pauda domnīcas valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņaprāt, sabiedrība ieslīgusi pašapmierinātībā, domājot, ka Latvijā ir viena no zemākajām UIN likmēm. Taču, ja analizē efektīvās UIN likmes, nevis nominālās likmes, tad atklājas, ka Latvija nesniedz uzņēmējiem labāko piedāvājumu, ja salīdzina ar Lietuvu, Igauniju vai Baltkrieviju.

Lietuvā gan ir tāda pati UIN likme kā Latvijā (15%), taču kaimiņvalstī nodokļu atvieglojumu kopums ir efektīvāks. Savukārt Igaunijā ir augstākā UIN likme (20%), taču uzņēmumiem tiek piedāvāts nulles UIN reinvestētajai peļņai.

Baltkrievijā UIN nominālā likme ir samazināta līdz 18%, bet atsevišķu nozaru uzņēmumiem tiek piedāvāta samazināta likme 10% apmērā, savukārt tiem uzņēmumiem, kuri izvieto savas ražotnes nesen izveidotajā industriālajā parkā «Lielais akmens», Baltkrievija piedāvā pilnīgu atbrīvojumu no UIN pirmajos desmit uzņēmuma darbības gados.

Domnīcas «Certus» pētnieki uzskata, ka uzlabot Latvijas konkurētspēju ir iespējams, pārņemot Igaunijā praktizēto nulles UIN režīmu reinvestētajai peļņai. Nulles UIN nesadalītajai peļņai ieviešana Igaunijā bijusi veiksmīga, tā rezultātā nodokļu administrēšana kļuvusi vienkāršāka gan iestādēm, gan uzņēmējiem, samazinājās stimuls nemaksāt nodokļus, uzlabojās mazo uzņēmumu iespējas piekļūt finansējumam, kā arī augušas investīcijas. Laikā no 2000. līdz 2014.gadam Igaunijas uzņēmumu pašu kapitāls ir pieaudzis un pašlaik ir vidēji 3,5 reizes augstāks nekā Latvijas uzņēmumiem.

Tāpēc Dombrovskis aicināja vismaz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ieviest nulles UIN režīmu reinvestētajai peļņai.

Ekonomikas un finanšu ministri pauž atbalstu nulles UIN reinvestētajai peļņai

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) pauž atbalstu ierosinājumam neaplikt reinvestēto peļņu ar uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN).

Domnīcas «Certus» rīkotajā ekonomikas forumā Mālpilī ekonomikas ministrs sacīja, ka UIN atcelšana reinvestētajai peļņai būtu viennozīmīgi atbalstāma. Šāda soļa rezultātā augtu uzņēmumu spēja saņemt kredītus, kā arī tādējādi tiktu samazināta uzņēmumu vēlme izņemt dividendes un tās izmantot «aplokšņu algu» izmaksai.

Savukārt finanšu ministre sacīja - jo vairāk viņa domā par nulles procentu nodokli reinvestētajai peļņai un jo vairāk tiek analizēts šāds risinājums, jo labāk viņai patīk šāda iespēja.

Domnīcas «Certus» valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis foruma sākumā sacīja, ka UIN likme ir nozīmīgs instruments cīņā par investīciju piesaisti, tāpēc Latvijai šajā jomā nevajadzētu gadiem gaidīt un jau tagad jāievieš risinājumi, kas pārbaudīti un strādā, proti, jāievieš nulles UIN režīms reinvestētajai peļņai vismaz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.

UIN likme Latvijā pašlaik ir 15%.

Kā ziņots, šodien Mālpilī notiek domnīcas «Certus» rīkots forums, kura tēma ir «Nodokļu politika mērķtiecīgai izaugsmei». Forumā tiek prezentēts domnīcas «Certus» pētījums par Latvijas nodokļu sistēmas iespējām un izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu