EK atsakās no bezmaksas viesabonēšanas 90 dienu ierobežojuma

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) trešdien atteicās no 90 dienu ierobežojuma bezmaksas mobilo telefonu sakaru viesabonēšanai pēc tam, kad šis ierobežojums izpelnījās plašu kritiku. EK ierosinājums tagad jāizskata visu 28 ES dalībvalstu nacionālajiem regulatoriem, lai to varētu ieviest līdz nākamā gada 15.jūnijam, kā tas bija plānots sākotnēji.

«Mēs nenoteiksim nekādus ierobežojumus ilgumam vai tam, cik dienu [ceļotāji] var izbaudīt viesabonēšanu bez papilu samaksas,» žurnālistiem paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents vienotā digitālā tirgus jautājumos Andruss Ansips.

Jaunais EK ierosinājums ļaus operatoriem vērsties pret klientiem, kuru mobilā telefona lietojums ārvalstīs «būtiski pārsniedz» vietējo zvanu apjomu. Tāpat sakaru operatori varēs anulēt SIM kartes, kuras praktiski tiks izmantotas tikai ārvalstīs.

EK pagājušā gada sākumā paziņoja par plāniem ieviest «bezmaksas viesabonēšanu», bet septembra sākumā atklāja detalizētāku plānu, kas saniknoja patērētāju tiesību aizstāvjus, jo paredzēja, ka bezmaksas viesabonēšanu citās bloka zemēs varēs izmantot tikai 90 dienas gadā.

Patērētāju tiesību aizstāvji bija pieņēmuši, ka EK solījums atcelt maksu par sava pieslēguma mobilo sakaru izmantojumu citā bloka valstī tieši to arī nozīmē un viesabonēšana turpmāk ES būs bez maksas bez jebkādiem nosacījumiem vai brīdinājumiem.

Tādēļ šīs grupas pauda sašutumu par 90 dienu ierobežojumu bezmaksas viesabonēšanas pakalpojumiem, apsūdzot ES par pakļaušanos ietekmīgajām telekomunikāciju kompānijām, kurām ieņēmumi no viesabonēšanas ilgstoši ir bijuši pievilcīgs papildu peļņas avots.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu