Deputāti brīnās par «fantastisko summu» - 79 miljoniem - jauniešu bezdarba mazināšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti šodien norādīja, ka salīdzinājumā ar vairākām citām jomām jauniešu iesaistīšanai darba tirgū atvēlēta liela summa - 79 miljoni eiro -, un vēlas saņemt plašāku skaidrojumu par tās efektivitāti. Deputāti interesējās, kurās nozarēs attiecīgie pasākumi ir nesuši redzamas pozitīvas izmaiņas, un par šo jautājumu plānots diskutēt kādā no nākamajām sēdēm.

Pēc vairāku institūciju prezentāciju uzklausīšanas deputāte Lolita Čigāne (V) norādīja, ka pasākumiem paredzētas «fantastiskas summas» salīdzinājumā, piemēram, ar centieniem mazpulkiem, skautām un gaidām izcīnīt 100 000 eiro lielu finansējumu. Arī deputāts Valters Dambe (ZZS) vērsa uzmanību, ka 79 miljoni ir liela naudas summa tik nelielai mērķgrupai. Abi parlamentārieši interesējās par ieguldījumu rezultatīvajiem rādītājiem.

Deputāts Artuss Kaimiņš («KPV LV») kritizēja naudas apguvi, norādot, ka līdzekļu ir daudz, bet cilvēku skaits, kas no tiem ieguvuši labumu, esot mazs. Viņš taujāja, vai naudu nav «apēduši» ierēdņi un vai situāciju nevajadzētu izpētīt Valsts kontrolei.

Savukārt Labklājības ministrijas Darba tirgus departamenta vecākā eksperte Līga Emule-Konone norādīja, ka negribētu pieņemt kritiku, ka pasākumi nav veikti pārdomāti, jo līdzekļu izmantošana ir saskaņota ar Eiropas Komisiju, tāpat var tikt pamatots "katra eirocenta» izlietojums. Amatpersona solīja nedēļas laikā sagatavot nepieciešamo informāciju. Emule-Konone skaidroja, ka līdzekļi aiziet arī darba algas dotācijām, kā arī darba vietu pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti.

Attiecīgie līdzekļi paredzēti Eiropas Sociālā fonda projekta «Jauniešu garantijas» īstenošanai. Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve informēja par vispārējo prasmju apmācību jauniešiem, kam no 2014. līdz 2018.gadam paredzēti 36,2 miljoni eiro un kuras kopējais projektā nodarbināto jauniešu skaits ir 1265.

Nodarbinātības valsts aģentūras projektā līdzīgā laika posmā paredzēts izlietot 34 miljonus eiro, un pašlaik atbalstu saņēmuši 9530 bezdarbnieki, bet mērķis līdz 2018.gadam ir atbalstu sniegt 19 000 jauniešu bezdarbnieku. Savukārt Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra plāno izlietot 9 miljonus eiro, lai palīdzētu 5262 personām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu