FM: Latvija ir viena no līderēm ES fondu ieviešanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvija Eiropas Savienībā (ES) starp visām 28 dalībvalstīm ieņem 6.vietu pēc saņemtajiem kopējiem maksājumiem, bet pēc Eiropas Komisijā (EK) iesniegto maksājumu pieprasījumu apjoma Latvija ieņem 4.vietu ES, informēja Finanšu ministrijā (FM). Saskaņā ar jaunākajiem EK datiem, Latvija līdz šā gada 5.augustam esot saņēmusi 6,5% no pieejamā ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda finansējuma, līdz ar to atgriežoties sekmīgāko valstu vidū ES fondu finansējuma ieviešanā.

Tāpat Latvija esot viena no pirmajām valstīm, kas saņēmusi ne tikai avansa, bet arī starpposma maksājumus, kas ES fondu projektiem tiek lūgti vien pēc darbu daļas veikšanas. Līdz šā gada 1.septembrim Latvijā ir noslēgti līgumi ar finansējuma saņēmējiem par 115 ES fondu projektu īstenošanu ar ES līdzfinansējumu vairāk nekā 902 miljonu eiro apmērā. Kopumā Latvijā šajā plānošanas periodā ir apstiprināti investīciju projekti ar ES līdzfinansējumu 905 miljonu eiro apmērā.

Saskaņā ar valdībā savlaicīgi pieņemtiem lēmumiem ātrāk uzsākt prioritāro projektu īstenošanu, nodrošinot tiem priekšfinansējumu, jau 2014.gadā projektu īstenošanai tika ieguldīti valsts budžeta līdzekļi 13,5 miljonu eiro apmērā - lielākā daļa jeb 8,6 miljoni eiro tika ieguldīti ceļu infrastruktūras sakārtošanā. Savukārt 4,7 miljoni eiro 2014.gadā investēti jauniešu nodarbinātības veicināšanā un 200 000 eiro - veselības tīklu attīstības vadlīniju izstrādē.

2015.gadā kopumā projektu finansēšanā ieguldīti 127 miljoni eiro no valsts budžeta. Tāpat 2016.gadā vērojams investīciju pieaugums, un sagaidāms, ka, līdzīgi iepriekšējo plānošanas periodu pieredzei, 2017. un 2018.gadā šie rādītāji arvien augs. Šajā plānošanas periodā prioritāri tiek atbalstīti projekti ar augstu ieviešanas gatavības pakāpi, tādējādi veicinot pēc iespējas ātrāku būvdarbu uzsākšanu pēc projektu apstiprināšanas.

FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards stāstīja, ka ministriju un sociālo partneru mērķtiecīgais darbs, fokusējoties uz ES fondu ieviešanas paātrināšanu, vienlaikus par prioritāti saglabājot kvalitatīvas investīcijas, ir acīmredzami devis pozitīvu efektu. Novērojams straujš izsludināto atlašu skaita kāpums, kas ir nodrošinājis augošu ES fondu ieviešanas progresu, apsteidzot vairumu citu ES valstu un sniedzot ieguldījumu arvien jaunās tautsaimniecības jomās.

Latvija jau 2014.gadā bija starp pirmajām dalībvalstīm, kura veiksmīgi noslēdza sarunas par ES struktūrfondu un Kohēzijas fonda finansējuma 4,4 miljardu eiro apmērā piesaisti 2014.-2020.gada plānošanas perioda darbības programmas «Izaugsme un nodarbinātība» īstenošanai.

Ieguvēji no ES fondu investīcijām būs gan komersanti, komercdarbības uzsācēji, pašvaldības un valsts pārvaldes iestādes, gan arī atsevišķas iedzīvotāju mērķa grupas, piemēram, jaunieši, sociāli mazāk aizsargātie. Katram Latvijas iedzīvotājam un sabiedrībai kopumā ir iespēja gan izmantot, gan izjust ES fondu ieguldījumu rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu