Apskats: Naftas cenas atkal piedzīvo kāpumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Naftas cenas pēc divu nedēļu krituma aizvadītajā nedēļā pasaules tirgos atkal piedzīvoja kāpumu.

Naftas cenas sāka augt jau pirmdien, reaģējot uz ziņām, ka divas pašlaik lielākās naftas ieguvējvalstis - Krievija un Saūda Arābija - ir vienojušās sadarboties, lai stabilizētu naftas tirgu. Uz konkrētiem lēmumiem tiek cerēts jau Starptautiskā enerģētikas foruma laikā Alžīrijā no 26. līdz 28.septembrim.

Naftas cenām pakāpties palīdzēja arī dati, kuri liecina, ka ASV naftas krājumi iepriekšējās nedēļas laikā ir piedzīvojuši lielāko kritumu kopš 1999.gada janvāra - par 14,5 miljoniem barelu. Tiesa, piektdien naftas cenas jau atkal kritās, jo izrādījās, ka naftas krājumu samazinājumam ir īstermiņa raksturs - proti, samazinājums ir saistīts ar tropisko vētru «Hermīne», kuras dēļ kuģi nevarēja izkraut savas kravas Teksasā un Luiziānā.

«Ceturtdienas naftas cenu kāpums pamatā ir saistīts ar [ASV naftas krājumu] datu kļūdainu interpretāciju. Ciešāks skats atklāja, ka lielākoties tas ir saistīts ar vētras aizkavētu importu. Nākamnedēļ mēs redzēsim milzīgu krājumu pieaugumu tās naftas dēļ, kura šonedēļ ostās nenonāca «Hermīnes» dēļ,» aģentūrai «Reuters» uzsvēra enerģētikas konsultāciju kompānijas «WTRG Economics» prezident Džeims Viljams.

Tikmēr Starptautiskā Enerģētikas aģentūra savās prognozēs norāda, ka šā gada trešajā ceturksnī pieprasījums pēc naftas beidzot varētu pārsniegt piedāvājuma apmēru. Tas nozīmē, ka varētu samazināties arī naftas uzkrājumi, kuri ir sasnieguši rekordlielus apmērus.

Nedēļa sākās ar to, ka «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī Londonas biržā pirmdien pieauga par 0,8 dolāriem - līdz 47,63 dolāriem par barelu. Savukārt Ņujorkas biržā tirdzniecība nenotika, jo ASV bija brīvdiena.

Otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pieauga par 0,39 ASV dolāriem līdz 44,83 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī Londonas biržā samazinājās par 0,37 dolāriem - līdz 47,26 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī trešdien pieauga par 0,67 ASV dolāriem līdz 45,50 dolāriem par barelu, bet «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī Londonas biržā palielinājās par 0,72 dolāriem - līdz 47,98 dolāriem par barelu.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī pieauga par 2,12 ASV dolāriem līdz 47,62 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī Londonas biržā palielinājās par 2,01 dolāru - līdz 49,99 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm oktobrī bija 45,88 ASV dolāri par barelu, kas ir par 3,2% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm novembrī bija 48,01 dolārs par barelu, kas arī ir par 2,5% vairāk nekā pirms nedēļas.


KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu