Vējonis: Pārtikas ražotājiem vajadzētu vairāk izkopt tirgotāja gēnu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijā tiek ražoti izcilas kvalitātes pārtikas produkti, tomēr to realizācijai vajadzētu vairāk izkopt līdz šim trūkstošo tirgotāja gēnu, atklājot pārtikas industrijas izstādi «Riga Food 2016», atzina Valsts prezidents Raimonds Vējonis. «Mūsu produkti ir izcili un pārsteidzoši, tomēr mums jāmācās tos pārdot. Latviešiem trūkst tirgotāja gēna, kuru vajadzētu izkopt,» sacīja Vējonis.

Viņš arī akcentēja, ka pārtikas ražotāju lielākais potenciāls ir nišas produkti un bioloģiskā pārtika. «Tikai ar nišas produktiem un bioloģisko pārtiku varēsim iekarot jaunus tirgus. Tas ir zaļās Latvijas attīstības vektors,» sacīja prezidents.

Tāpat viņš aicināja jaunu produktu radīšanā sadarboties gan pārtikas ražotājiem, gan zinātniekiem.

«Tirgi ir mainījušies, drošības situācija ir mainījusies, no tā cieš ražotāji. Tomēr izaicinājumi nozīmē arī iespējas. Jaunu tirgu meklējumos nepieciešamas arī jaunas zināšanas, un šeit ļoti plašas iespējas ir ražotāju sadarbībai ar Latvijas Universitātes zinātniekiem, lai radītu jaunus produktus, kas būtu interesanti arī eksporta tirgiem,» sacīja Vējonis.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis, atklājot izstādi, atzina, ka Latvija raksturīga ar gardēžu sabiedrību.

«Parasti konservatīvais latvietis labprāt izgaršo ko jaunu. Sabiedrības atvērtība iespaido arī ražotājus, kuri spēj pozitīvi pārsteigt ar fantāziju un aizvien jauniem, inovatīviem produktiem. To apliecina arī izstādes piedāvājums,» sacīja premjers.

Jau vēstīts, ka šodien Ķīpsalas izstāžu kompleksā atklāta pārtikas industrijas izstāde «Riga Food 2016», kuras ievadā tika apbalvoti Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) rīkotā vietējo augstākās kvalitātes piena produktu konkursa laureāti.

Piena produkti tika vērtēti sešās grupās - 2015.-2016.gada labākie jaunie produkti, kefīrs ar tauku saturu līdz 3%, biezpiens ar tauku saturu 9%, krējums ar tauku saturu 20%, augstākā labuma sviests, kā arī nogatavināts «Holandes» tipa puscietais siers.

Jauno produktu konkursa raudzēto piena produktu grupā zelta medaļu piešķīra SIA «Rīgas piensaimnieks» ražotajam bifido dzeramajam jogurtam «Kārums» bez piedevām, sudraba medaļu saņēma AS «Valmieras piens» produkts «Lakto Pro» ar banānu piedevu un vitamīniem, bet bronzas medaļu piešķīra AS «Tukuma piens» jogurta smūtijam ar zemeņu, mango, apelsīnu garšu.

Jauno produktu konkursa siera grupā pirmo vietu piešķīra AS «Latgales piens» krēmsieram «Čedars», otro vietu - AS «Jaunpils pienotavas» ražotajam «Mini Mozzarella» sieram, bet trešo vietu - «Tukuma piena» ražotajam «Fetahi» baltajam sieram.

Kā norādīja LPCS vadītājs Jānis Šolks, skaitliski vislielākais paraugu skaits bija tieši gada jauno piena produktu kategorijā. «Tas nozīmē, ka nozarei grūtajos apstākļos piena pārstrādes uzņēmumi intensīvi strādā pie jaunu produktu radīšanas, kas ir vērtīgi kā patērētājiem, tā arī pašiem uzņēmumiem. Tā ir iespēja agrāk vai vēlāk iekarot kādu jaunu tirgu pasaulē,» sacīja Šolks.

Konkursā par labāko kefīru tika atzīts AS «Latgales piens» kefīrs ar 2,5% tauku saturu, otro vietu piešķīra AS «Rīgas piena kombināts» kefīram «Limbažu» ar 2,5% tauku saturu, bet trešā vieta - «Valmieras piena» kefīram «Valmiera» ar 2% tauku saturu.

Savukārt biezpiena grupā zelta medaļu piešķīra «Valmieras piena» ražotajam biezpienam «Valmiera» ar tauku saturu 9%, sudrabu saņēma AS «Talsu piensaimnieks» biezpiens «Talsu» ar tauku saturu 9%, bet bronzu - «Latgales piena» biezpiens ar tauku saturu 9%.

Skābā krējuma konkursā par labāko atzīts «Valmieras piena» krējums «Valmiera», otro vietu saņēma SIA «Rīgas piensaimnieks» krējums, bet trešo vietu piešķīra «Tukuma piena» krējumam. Sviesta konkursā zelta medaļu piešķīra «Rīgas piensaimnieka» saldkrējuma sviestam «Kārums» ar tauku saturu 82%, sudraba medaļu saņēma «Tukuma piena» saldkrējuma sviests «Eksporta» ar tauku saturu 82,5%, bet bronzas medaļu piešķīra AS «Krāslavas piens» skābkrējuma sviestam ar tauku saturu 82,5%.

Nogatavināta puscietā «Holandes» tipa siera konkursā par labāko atzīts SIA «Latvijas piens» «Holandes» tipa siers «Gouda Premium» ar tauku saturu 45%. Sudraba medaļu piešķīra AS «Cesvaines piens» ražotajam «Holandes» tipa sieram ar tauku saturu 45%, bet bronzas medaļu piešķīra «Smiltenes piena» «Holandes» tipa sieram ar tauku saturu 45%.

Šī gada konkursa komisijā līdzās LPCS vadītājam bija Latvijas Lauksaimniecības universitātes dekāne Inga Ciproviča, pārtikas drošības zinātniskā institūta «Bior» eksperti Inese Ozollapa, Daina Podskočija, Andris Rava, Pārtikas un veterinārā dienesta eksperte Una Rubīna, Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietniece Rigonda Krieviņa, diētas ārste Lolita Neimane, SIA «Maxima Latvija» Procesu un kvalitātes vadības departamenta direktore Dace Grava, SIA «RIMI Latvia» kvalitātes vadītāja Māra Tamane.

LPCS piena produktu konkurss tiek rīkots sadarbībā ar starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrību «BT1», un to finansiāli atbalsta «Valsts lauku tīkls». Konkursa mērķis ir popularizēt piena produktu lietošanu Latvijas iedzīvotāju uzturā un apkopot piena pārstrādes uzņēmumu un meistaru pieredzi ražošanā.

«Riga Food» rīko izstāžu sabiedrība «BT1» sadarbībā ar Zemkopības ministriju, Agroresursu un ekonomikas institūtu, Latvijas Tehnoloģisko centru, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru, SIA «EEN Latvija», Pavāru klubu, Latvijas Bārmeņu federāciju, organizāciju «Diplomatic Economic Club Latvia» u.c.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu