«Swedbank»: Latvijā vien apmēram 25 000 uzņēmumu ir kredītspējīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijā vien apmēram 25 000 uzņēmumu ir kredītspējīgi, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» teica «Swedbank» Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Lauris Mencis.

Viņš atzīmēja, ka Latvijā no visiem apmēram 220 000 reģistrēto uzņēmumu vien puse iesniedz finanšu pārskatus. Savukārt no tiem 25 000 ir kredītspējīgi jeb strādā ar operacionālo peļņu. «Mēs ticam, ka tādu ir vairāk, taču ne visi iesniedz datus par patiesajiem darījumu apjomiem,» piebilda «Swedbank» Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs.

Mencis norādīja, ka Latvijā uzņēmumi investē attīstībā, bet ne tik daudz kā nepieciešams Latvijas straujākam konkurētspējas pieaugumam. Tam par iemeslu ir gan ārējie riski, piemēram, ģeopolitiskā situācija un samērā lēnā pasaules ekonomikas izaugsme, gan iekšējie riski - Eiropas Savienības (ES) fondu apguves lēnais temps un uzņēmējdarbības vide, tostarp nodokļu politika.

«Swedbank» Uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs uzsvēra, ka bankām ir vēlme kreditēt uzņēmumus, taču, piemēram, atsevišķu mazo un vidējo uzņēmumu finanšu caurskatāmība nav pietiekam, lai piešķirtu tādu kredītu apjomu, kā uzņēmumi vēlētos.

Viņš piebilda, ka arī valsts var palīdzēt veicināt uzņēmumu kreditēšanu. Viena no problēmām ir ēnu ekonomika, kuras apkarošanai jāvelta lielākas pūles. Tāpat valsts var veicināt investīcijas, piemēram, reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu