EK: «Apple» nodokļos Īrijā jāatmaksā €13 miljardi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

Pēc trīs gadus ilgušas izmeklēšanas Eiropas Komisija (EK) secinājusi, ka uzņēmumam «Apple Inc.» piešķirtās nodokļu atlaides nav bijušas likumīgas. Līdz ar to tagad kompānijai Īrijai var nākties atmaksāt līdz pat 13 miljardiem eiro.

Eiropas Komisijas komisāre Mārgarēta Vestagere norādīja, ka «Apple» un Īrijas vienošanās būtībā nozīmējusi to, ka uzņēmums par 2003. gadā Eiropā gūtajiem ienākumiem būtībā maksājis efektīvu nodokļa likmi vien 1% apmērā. Bet 2014. gadā šī likme nokrita pat līdz 0,005%.

Tādējādi «Apple Inc.» nodokļos maksājis ievērojami mazāk nekā citi tirgus dalībnieki.

EK norāda, ka «Apple Inc.» ar Īriju noslēgtās nodokļu vienošanās pārkāpj Eiropas Savienībā pastāvošos noteikumus.

Brisele izmeklēšanu par «Apple» panāktajām nodokļu norunām Īrijā sāka 2014.gadā.

«Apple» iesniegs apelāciju

Savukārt tehnoloģiju gigants «Apple Inc.» otrdien paziņoja, ka iesniegs apelāciju par Eiropas Komisijas (EK) rīkojumu, kas paredz uzņēmumam Īrijā atmaksāt 13 miljardus eiro nenomaksātos nodokļos.

Vienlaikus kompānija norādīja, ka šāds EK lēmums negatīvi ietekmēs darba vietas un investīcijas Eiropā.

«Mēs iesniegsim apelāciju un mēs esam pārliecināti, ka šis lēmums tiks atcelts,» vēsta «Apple».

Tāpat par nodomu iesniegt apelāciju paziņojusi arī Īrijas valdība.

Kritika no ASV valdības

Tikmēr ASV Finanšu ministrija otrdien iztikusi kritiku EK pieņemtajam lēmumam, norādot ,ka tas apdraud «ekonomisko partnerattiecību abpusējo garu.»

«Komisijas lēmums var negatīvi ietekmēt ārvalstu investīcijas, biznesa vidi Eiropā un svarīgo ekonomisko partnerattiecību garu starp ASV un ES,» uzsver ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu