EM prognozē darba samaksas pieauguma tempu palielināšanos

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turpmākajos ceturkšņos darba samaksas pieauguma temps varētu nedaudz palielināties, sacīja Ekonomikas ministrijas (EM) Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā referente Ieva Šnīdere.

Turpmākajos mēnešos darba samaksas tempu pieaugumu nodrošinās Eiropas Savienības fondu atbalsta programmu īstenošana gada otrajā pusē. Neraugoties uz to, kopumā darba samaksas pieaugums 2016.gadā būs lēnāks nekā pērn.

Šnīdere norādīja, ka šajā gadā vidējā bruto darba samaksa Latvijā turpina pieaugt, tomēr tās pieauguma temps ir daudz lēnāks nekā iepriekšējā gadā. Šogad otrajā ceturksnī darba samaksa bija par 3,3% lielāka nekā pirms gada un bija 838 eiro.

Šā gada otrajā ceturksnī privātajā un sabiedriskajā sektorā gada laikā algas auga līdzīgi - attiecīgi par 3,3% un 3,2%. Vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā 2016.gada otrajā ceturksnī bija par 8,9% lielāka nekā privātajā sektorā - attiecīgi 885 eiro un 813 eiro.

Šā gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2015.gada atbilstošo periodu, vidējā neto darba samaksa pieauga par 2,9%. Savukārt reālā neto darba samaksa pieauga par 3,6%, ko veicināja strādājošo iedzīvotāju pirktspējas pieaugums patēriņa cenu krituma dēļ.

Darba samaksa šā gada otrajā ceturksnī turpināja pieaugt visās tautsaimniecības pamatnozarēs, izņemot profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozari, kā arī transporta un uzglabāšanas nozari. Gada laikā straujākais darba samaksas pieaugums bija vērojams ūdens apgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas un sanācijas, kā arī administratīvo un apkalpojošo dienestu darbību jomās. Mērenāk darba samaksa pieauga valsts pārvaldes, finanšu un apdrošināšanas darbību, apstrādes rūpniecības un informācijas un komunikācijas pakalpojumu jomās.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā - šogad otrajā ceturksnī darba samaksa pieauga par 4%. Tāpat darba samaksa straujāk pieauga poligrāfijā - par 11,2%, dzērienu ražošanā - par 8,7% un mēbeļu ražošanā - par 7%.

Turpretī mērenāk darba samaksa pieauga tekstilizstrādājumu ražošanā, apģērbu ražošanā, mašīnu un iekārtu ražošanā un pārtikas produktu ražošanā. Vidējā bruto darba samaksa samazinājās elektrisko iekārtu ražošanā - par 3,3%, ķīmisko vielu ražošanā - par 0,8% un citu transportlīdzekļu ražošanā - par 0,5%.

EM eksperte piebilda, ka šā gada otrajā ceturksnī bija vērojams lēnākais darba samaksas pieaugums gada griezumā kopš algu samazinājuma krīzes laikā 2009.-2010.gadā.

Jau ziņots, ka Latvijā šogad otrajā ceturksnī mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa bija 838 eiro, kas ir par 33% jeb 27 eiro vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Algu pieauguma temps ir par 2,6 procentpunktiem zemāks nekā šā gada pirmajā ceturksnī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu