Daudzas jaunās ģimenes lemj par labu sērijveida dzīvokļa iegādei

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas nekustamā īpašuma tirgū šobrīd vieni no pieprasītākajiem ir sērijveida dzīvokļi - to apliecina tirgus dati par aizvadīto gadu. Apskatot ekonomiskās izaugsmes rādītājus šī gada pirmajā pusē, vērojami trīs nozīmīgi aspekti, kas ir īpaši aktuāli jaunajām ģimenēm - biežākajiem sērijveida dzīvokļu jaunajiem īpašniekiem: cenu kāpums, mikrorajona izvēle un plašākas kreditēšanas iespējas. Jaunās ģimenes sērijveida dzīvokļus pārsvarā izvēlas ekonomisku iemeslu dēļ, jo to izmaksas var būt zemākas nekā mājokļiem jaunajos projektos.

Der zināt ikvienam: populārākie mikrorajoni un dzīvokļu sērijas

Lai jaunais mājoklis atbilstu vairākumam Jūsu vajadzību, pirms tā iegādes jāiegūst pēc iespējas plašāka informācija gan par mikrorajonu un ēku, kurā tas atrodas, gan apkārt esošo infrastruktūru. Pašlaik:

  • pieprasītākie mikrorajoni Rīgā ir Purvciems, Ķengarags, Pļavnieki, Imanta, Āgenskalns un Ziepniekkalns;

  • pircēji visbiežāk izvēlas sērijveida dzīvokļus lietuviešu projektos, 602. sērijas un Hruščova laika ēku namos ar platību no 40 līdz 60 m2.

Kuru daudzdzīvokļu māju sēriju izvēlēties?

Lai neapjuktu plašajā dzīvokļu piedāvājuma klāstā, uzziniet vairāk par pieprasītāko sērijveida daudzdzīvokļu ēkām:

  • lietuviešu projekta mājas piemērotas ģimenēm, kas nevēlas daudz kaimiņu. Tās ir piecstāvu mājas, kurām ir balkoni vai lodžijas, bet nav lifta. Tās atrodas gandrīz visos Rīgas mikrorajonos, izņemot Zolitūdi;

  • 602. sērijas nami piemēroti jaunajām ģimenēm, jo atrodas visos Rīgas mikrorajonos un tām ir 9 stāvi, kā arī balkoni vai lodžijas un lifts. Pagalms parasti ir plašs un labiekārtots - bieži ierīkoti spēļu laukumi bērniem;

  • Hruščova laika ēkas atrodas visos Rīgas mikrorajonos, un tām ir 5 stāvi, bet nav lifta. Būtiski, ka dzīvokļi ir mazi un ar caurstaigājamām istabām ar vai bez balkona, tādēļ tie piemēroti vienam cilvēkam vai ģimenei bez bērniem.

5 faktori, pēc kuriem izvēlēties savai ģimenei piemērotāko dzīvokli

Jaunās ģimenes, kas izvēlējušās iegādāties dzīvokli sērijveida daudzdzīvokļu namos, akcentē, ka tā ir bijusi pārdomāta izvēle, jo:

  1. ir pieejami sakārtoti pagalmi un sabiedriskā transporta infrastruktūra;

  2. ģimenes auto var novietot bezmaksas autostāvvietās netālu no dzīvesvietas;

  3. pastāv plašas iespējas izvēlēties interneta, televīzijas un mājas telefona operatorus;

  4. tuvumā atrodas bērnudārzi, skolas un ārstniecības iestādes;

  5. ir ērti pieejami tirdzniecības centri, tirdziņi un izklaides iespējas.

«Septiņreiz nomēri un tikai vienreiz nogriez» jeb aspekti, par kuriem domāt pirms lēmuma pieņemšanas

Latio, Ober-haus un Arco nekustamo īpašumu speciālisti pirms dzīvokļa iegādes iesaka izvērtēt pēc iespējas vairāk pieejamās informācijas, lai izvairītos no emocionāliem lēmumiem. DNB mājokļa kreditēšanas speciālistu pieredze rāda, ka jaunās ģimenes pirms dzīvokļa iegādes visbiežāk pārdomā šādus aspektus:

  • mājas atrašanās vieta (attālums līdz skolai, darbam, ārstniecības iestādēm un veikaliem);

  • dzīvokļa lielums, istabu un labierīcību skaits;

  • lifta nepieciešamība (tas pieejams 104., 119. un 467., kā arī čehu un franču sērijas daudzdzīvokļu namos);

  • dzīvoklis ar balkonu vai lodžiju - pieejams praktiski visos sērijveida daudzdzīvokļu namos, bet var nebūt Hruščova laika mājās;

  • satiksmes intensitāte un iespēja novietot auto;

  • ēkas tehniskais stāvoklis (ārējo sienu, pagraba un jumta seguma stāvoklis).

Iegādājoties dzīvokli, profesionāļi aicina noskaidrot, piemēram, kāds ir komunālo maksājumu lielums, vai ēkā ir bijis pelējums un/vai mitrums un kurā dienas daļā logos spīdēs saule. Tāpat vēlams iepazīties ar kaimiņiem, lai noskaidrotu papildu informāciju par ēku un tās apkārtni.

Īrēt vai pirkt – tāds ir jautājums

Plānojot sākt dzīvi jaunā mājoklī, ir jāizvēlas to īrēt vai pirkt. Bieži vien jaunās ģimenes izvēlas īrēt dzīvokli, jo ir ierasts domāt, ka tā iegāde ir nesasniedzams sapnis. Gluži pretēji, jo pašlaik Latvijas valsts ar Altum galvojuma programmu jaunajām ģimenēm un banku piedāvātie hipotekārie kredīti palielinājuši iespējas iegādāties pašiem savu mājokli:

  • bankas, piemēram, DNB banka, nodrošina standartizētu aizdevumu līdz pat 85% apmērā no dzīvokļa vērtības;

  • Altum galvojuma programma var finansēt līdz 95% no dzīvokļa vērtības, bet iespējas izsniegt aizdevumu ar tik lielu galvojumu tiek izvērtētas individuāli (galvojuma summa var būt arī zemāka kā banku piešķirtā);

  • nav jāmaksā vai ir samazināta kredīta noformēšanas komisijas maksa.

Hipotekārā kredīta piedāvājums

Dzīvokļa iegāde ir ilgtermiņa lēmums, kas jāapdomā rūpīgi

Vadoties pēc aktuālajiem DNB bankas datiem, vidējā īres cena divu istabu dzīvoklim(40 m2) tālajā centrā ir 200 eiro mēnesī, kas ilgtermiņā sastāda šādas izmaksas:

  • gada laikā dzīvokļa īpašniekam tiek samaksāti 2400 eiro (summa, kas var kalpot kā pirmā iemaksa);

  • 10 gadu laikā par īri tiek samaksāti 24 000 eiro (tik apmēram maksā 1, 5 vai pat divu istabu dzīvoklis).

Atcerieties, ka hipotekārais kredīts ir ilgtermiņa saistības, tāpēc izvērtējiet savu maksātspēju un veiciet pārdomātu lēmumu!

Sērijveida dzīvokļa iegāde ir īpaši aktuāla jaunajām ģimenēm, jo tas ir ekonomiski izdevīgs darījums. Sīkāku informāciju par finansēšanas iespējām un jautājumiem, kas saistīti ar mājokļa iegādi, uzziniet interneta vietnē www.dnb.lv!

Hipotekārā kredīta piedāvājums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu