Valsts pārvaldē strādājošie saņem daudz mazāku algu nekā privātajā sektorā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

90% valsts pārvaldes darbinieku saņem atalgojumu, kas ir ievērojami zemāks par privātā sektora attiecīgā līmeņa speciālistu atalgojumu. Kritiska situācija vērojama mēnešalgu grupās, kurās iekļauti vecākie eksperti, IT speciālisti un augstākā līmeņa vadītāji, secināts SIA «Fontes Vadības konsultācijas» salīdzinošajā pētījumā par valsts pārvaldē nodarbināto atalgojuma konkurētspēju ar privāto sektoru.

SIA «Fontes Vadības konsultācijas» pētījumu grupas vadītāja Anta Praņēviča atzīst, ka «pēc pētījuma veikšanas ir skaidri redzams, ka atalgojums valsts pārvaldē ir ievērojami zemāks nekā privātajā sektorā, ar tendenci - jo augstāka pozīcija, jo lielāka atalgojuma starpība.

Zemais atalgojums rada risku labāko darbinieku aizplūšanai no valsts pārvaldes,

tāpat var rasties grūtības atrast darbiniekus, lai aizpildītu vakances.»

Pētījumu grupas vadītāja uzsver, ka kopējā darba tirgū atalgojuma izmaiņas jūtamas ik gadu, taču valsts pārvaldē algas nav paaugstinātas kopš ekonomiskās krīzes laikiem. «Vidēji kopš 2011. gada mēneša pamatalga privātajā sektorā ik gadu palielinājusies par 2-5%, savukārt gada kopējā alga, iekļaujot prēmijas un piemaksas, par 4-6%, tādēļ ir būtiski, ka valsts pārvalde seko līdzi tendencēm darba tirgū, lai nezaudētu savu konkurētspēju.»

Pētījums parāda, ka augstākā līmeņa valsts pārvaldes speciālisti saņem vien trešdaļu no atalgojuma, kāds tiek maksāts līdzvērtīgiem amatiem privātajā sektorā,

norāda Valsts kancelejas direktors Mārtiņš Krieviņš. «Kaut arī alga nav vienīgais darbiniekus motivējošais faktors, ievērojamā atšķirība ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc profesionāli pārvaldes cilvēki pāriet uz privāto sektoru un izsludinātajos konkursos uz valsts pārvaldes iestāžu vadītāju amatiem konkurence ir teju nekāda.»

Salīdzinošā pētījuma datus analizēs un izmantos, lai piedāvātu kompleksu risinājumu par valsts pārvaldes atalgojuma konkurētspējas celšanu tuvāko trīs gadu laikā. «Ir skaidrs, ka šobrīd algas visā valsts pārvaldē celt nav iespējams. To var darīt pakāpeniski un tikai uz iekšējās efektivitātes rēķina, bez papildu naudas no valsts budžeta. Ja spēsim kļūt produktīvāki, varēsim virzīties uz to, lai valsts pārvaldē strādājošie saņemtu 80% no vidējā atalgojuma privātajā sektorā.»

Analizētas 162 iestādes

Lai iegūtu salīdzinošu informāciju par atalgojuma līmeni valsts pārvaldē un privātajā sektorā un varētu piedāvāt risinājumus konkurētspējas celšanai, Valsts kanceleja 2016. gada sākumā pasūtīja salīdzinošo pētījumu. Pētījumā analizētas 162 valsts pārvaldes iestādes, kurās strādā gandrīz 34,5 tūkstoši darbinieku un 181 privātais uzņēmums ar kopējo darbinieku skaitu - gandrīz 18 000.

Atbilstoši Ministru kabinetā dotajam uzdevumam Valsts kancelejai kopā ar Finanšu ministriju līdz 1. septembrim jāpiedāvā iespējamie risinājumi valsts tiešās pārvaldes iestāžu augsti kvalificētu ekspertu un augstākā līmeņa vadītāju konkurētspējīgas atlīdzības nodrošināšanai.

Pēdējos gados valsts pārvaldē veikti vairāki pasākumi attiecībā uz valsts pārvaldē nodarbinātajiem - samazināts nodarbināto skaits, darba samaksa, atceltas daudzas sociālās garantijas, ierobežoti izdevumi mācībām, līdz ar to samazinot arī profesionālās izaugsmes iespējas.

Tāpēc tagad jo īpaši būtiski domāt par risinājumiem kompetentu un zinošu darbinieku noturēšanai un piesaistīšanai darbam valsts pārvaldē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu