Vācijas valdība: ES un ASV sarunas par TTIP nav cietušas neveiksmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas valdība pirmdien paziņoja, ka Eiropas Savienības (ES) un ASV sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības (TTIP) līgumu turpināsies, tādējādi šim apgalvojumam esot pretrunā ar Vācijas ekonomikas ministra Zigmāra Gabriela iepriekš izteiktajiem komentāriem.

«Ir pareizi turpināt pārrunas par tirdzniecības līguma nosacījumiem, neskatoties uz ES un Vašingtonas atšķirīgajām nostājām svarīgos jautājumos,» norāda Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvis Štefens Zeiberts.

Zeiberta komentāri ir pretrunā ar Gabriela apgalvojumu intervijā Vācijas sabiedriskajai raidorganizācijai ZDF, ka ES un ASV sarunas par TTIP ir cietušas neveiksmi.

«Sarunas ar ASV pēc būtības ir cietušas neveiksmi, jo mēs kā eiropieši nedrīkstam kapitulēt amerikāņu prasību priekšā,» Gabriels pauda intervijā ZDF.

«Nekas šajā jautājumā nevirzās uz priekšu,» piebilda ministrs.

Sarunas par TTIP ilgst jau trīs gadus.

Līguma aizstāvji apgalvo, ka TTIP veicinās ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu, taču tā kritiķi bažījas, ka līgums vājinās patērētāju tiesību aizsardzību un atvieglos lielajiem uzņēmumiem nacionālo likumu apiešanu.

Abas puses cer vienošanos panākt, līdz janvārī beigsies pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas pilnvaru termiņš, tomēr vairāki svarīgākie jautājumi joprojām nav atrisināti, un pieaug bažas, ka līdz tam brīdim vienošanos panākt neizdosies.

Līguma noslēgšanas gadījumā TTIP būs pasaulē lielākā divpusējā tirdzniecības vienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu