Par iniciatīvu neaplikt pensijas ar IIN savākti vairāk nekā 10 000 parakstu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv» par iniciatīvu, kas paredz neaplikt valsts maksātās pirmā līmeņa pensijas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), savākti vairāk nekā 10 000 parakstu, liecina informācija mājaslapā. Tas nozīmē, ka šo iniciatīvu varēs iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Šo iniciatīvu marta beigās portālā pieteica norādīts Arnis Vērzemnieks. Tās pieteikumā uzsvērts, ka patlaban visas valsts pensijas, kurās ietilpst vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma un izdienas pensijas, tiek uzskatītas par to saņēmēju ienākumiem un tiek apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, kaut arī strādājošie ir maksājuši sociālās apdrošināšanas iemaksas no savām algām.

Vērzemnieks norādīja, ka šīm izmaiņām būtu jābūt spēkā no 2020.gada līdz 2045.gadam. Tas nodrošinātu, ka paaudze, kas 1990.gadā izcīnīja Latvijas neatkarību un piedalījās atjaunotās valsts veidošanā, aizejot pensijā, būtiski nepazeminātu savu dzīves kvalitāti. Rezultāts būtu pensijas palielinājums visiem valsts pensiju saņēmējiem, kuriem pensija ir lielāka par neapliekamo minimumu.

Savukārt Finanšu ministrija iepriekš pauda, ka, atceļot IIN piemērošanu visa veida pensijām, fiskālā ietekme būtu ar mīnusa zīmi - 85 miljoni eiro gadā, tajā skaitā valsts budžetā - 17 miljoni eiro, bet pašvaldību budžetā - 68 miljoni eiro.

Paraksti vākti gan elektroniski platformā «Mana Balss», gan arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības telpās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu