Lielvārdes pašvaldība prasīs tiesai atzīt par spēkā neesošu 200 miljonu vekseli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lielvārdes novada dome nolēmusi vērsties tiesā, lai tā apliecina, ka bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa (Vidzemes partija) parakstītais vekselis 200 miljonu eiro apmērā pašvaldībai neradīs finanšu riskus.

Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Imants Balodis (V) norādīja, ka starptautiskā auditoru kompānija, kas veica lietas izpēti, konstatēja, ka parakstītais dokuments neatbilst ne vekselim, ne parādzīmei, īsti nekam.

«Šobrīd apdraudējums, ņemot vērā, ka dokuments ir tāds - nekāds - ir minimāls vai gandrīz nekāds. Bet, lai turpmākajā laikā nerastos vēl kādi nepatīkami pārsteigumi, mēs nodrošināsimies un vērsīsimies tiesā, lai dokumentu atzīst par spēkā neesošu. Tas būs kā dubultais nodrošinājums,» atklāja Balodis.

Tas tiks darīts nākotnes drošības vārdā, uzskata priekšsēdētājs. Pašvaldība ir noteikusi līdz 12.septembrim iesniegt prasību tiesā.

Kā informēja Lielvārdes novada pašvaldības Komunikācijas un tūrisma nodaļas vadītāja Maruta Ruskule, vakar notikusi Lielvārdes novada pašvaldības vadības tikšanās ar Finanšu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas un Valsts kontroles pārstāvjiem. Pārrunās piedalījās arī finanšu ministre, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, kā arī valsts kontroliere.

Iepriekš, 12.augustā, Lielvārdes novada pašvaldība iesniedza Finanšu ministrijā starptautiskās auditoru kompānijas SIA «Deloitte Latvia» atzinumu par bijušā domes priekšsēdētāja Āboliņa rīcības tiesiskumu. Jau līdz 25.augustam veikta virkne darbību un ieviesta daļa atzinumā minēto ieteikumu. Taču to, kādas darbības ir veiktas un kas vēl jādara, Ruskule komentēt atteicās, jo atzinumā sniegtā informācija ir konfidenciāla.

Kā ziņots, patlaban atzinumā, ko Lielvārdes novada pašvaldība saņēmusi no SIA «Deloitte Latvia», teikts, ka Āboliņa vienpersoniski parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, iepriekš atklājis pašvaldības priekšsēdētājs Balodis.

Balodis gan uzsvēris, ka vekselim nav juridiskā spēka, ja neuzrodas jauni fakti vai pierādījumi. Risku vai nu nav, vai arī tie ir ļoti minimāli.

Atzinums ir pārsūtīts gan Finanšu ministrijai, gan Valsts kontrolei. Vēl notiks atsevišķas tikšanās gan ar valsts iestāžu, gan ar auditoru kompānijas pārstāvjiem. Tajā pašā laikā pašvaldībai gribētos ticēt, ka vairāk nekā pusgadu ieilgušais process būs noslēdzies un tā varēs turpināt darbus, kā arī vairāk pievērsties citām, ne mazāk svarīgām novada aktualitātēm.

Kā ziņots, pērn decembra sākumā tapa zināms, ka bijušais Lielvārdes novada domes priekšsēdētājs Āboliņš Valsts kasē iesniedzis iesniegumu, kam pievienots vekselis par 200 miljoniem eiro.

Ņemot vērā minēto, Lielvārdes novada dome anulēja Āboliņa paraksta tiesības un nolēma tiesībsargājošajām iestādēm lūgt izvērtēt bijušā domes priekšsēdētāja rīcību. Savukārt pats Āboliņš atkāpās no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu