Uzņēmēji vienojas ar VID un FM par izmaiņu nepieciešamību kases aparātu regulējumā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Uzņēmējiem, tiekoties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem, izdevies vienoties par izmaiņu nepieciešamību kases aparātu regulējumā, informē Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

Vienošanās ar VID un FM paredz, ka Ministru kabineta (MK) noteikumos, kas stāsies spēkā 2017.gada 1.janvārī, būs jāveic izmaiņas un precizējumi. Sarunā ar VID un FM pārstāvjiem secināts, ka patlaban MK noteikumos nostiprinātās prasības ir novecojušas, tādēļ būtiski raudzīties uz pilnīgi citiem risinājumiem, kas iespējami, izmantojot e-vidi, piemēram, veidojot dažādas aplikācijas.

Tikšanās laikā notika diskusijas par kases iekārtu administrēšanas likumdošanu. LTRK dalījās ar ierosinājumiem par tiešsaistes risinājumiem, kas maksimāli pietuvināti mūsdienu tehnoloģiju attīstībai. Lai arī uzņēmēji pauda viedokli, ka ne visur pieejams internets, daudz būtiskāk ir raudzīties uz moderniem risinājumiem, lai uzlabotu klientu apkalpošanu, nevis radīt situāciju, kur ikvienam jāpilda novecojušas prasības, ieviešot kases aparātu fiskālos blokus, kas uzkrās informāciju, lai VID jebkurā brīdī tā būtu pieejama.

Klātesošie banku pārstāvji apliecināja, ka jau šobrīd notiek intensīvs darbs pie tā, kā atvieglot uzņēmēju darbu ar klientiem, radot jaunas aplikācijas. Būtiski ir arī izveidot sistēmu, kur visa informācija uzglabājas īpaši veidotās sistēmās, lai tādējādi netraucētu tirgotāju darbu un valsts netērētu papildu līdzekļus, lai pārliecinātos par informācijas patiesumu.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš uzsvēra, ka ir būtiski raudzīties uz nākotnes iespējām, ko piedāvā jaunās tehnoloģijas, «nevis jāpiespiež tirgotāji iegādāties dārgas un nemodernas iekārtas, kas pēc diviem gadiem jau būs vēsture.»

Tikšanās laikā tika saņemts apliecinājums, ka LTRK piedalīsies informatīvā ziņojuma pilnveidošanā, ko plānots iesniegt valdībā septembra beigās.

Kā ziņots, saskaņā ar 2014.gada 11.februāra noteikumiem «Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām» atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas sāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu