Amatpersonām deklarācijās būs jānorāda arī nelaulātie dzīvesbiedri

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Amatpersonām deklarācijās būs jānorāda ziņas arī par laulātajiem pielīdzinātu personu, liecina ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā.

Tāpat grozījumi paredz, skaidras naudas uzkrāšanas ierobežojumus un pienākumu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) salīdzināt deklarācijās pausto ar VID rīcībā esošo informāciju. Ja tiks konstatēta valsts amatpersonas deklarācijā pausto ziņu neatbilstība, VID nosūtīs atbilstošai institūcijai informāciju tālākai rīcībai.

Deklarācijā valsts amatpersonām būs pienākums norādīt arī laulātajam pielīdzinātu personu, kas atbilst šādiem kritērijiem – pastāvīgi dzīvo kopā ne mazāk kā vienu gadu, kā arī ir kopīga saimniecība un cieša personiska saikne, bet nav noslēgta laulība.

FM skaidro, ka definīcija uz šo brīdi ir formulēta tādējādi, ka laulātajiem pielīdzinātajām personām likumdošana neliedz iespēju noslēgt laulību, taču tās nav izvēlējušās savas attiecības nostiprināt šādā veidā, savukārt laulības jēdziens izriet no Latvijas Republikas Satversmes. Nereģistrētas attiecības jeb personas dzīvo kopā un tām ir kopīga saimniecība tiek apzīmētas arī citos normatīvajos aktos, kā arī tiek noteiktas prasības attiecībā uz informācijas sniegšanu par laulātajam pielīdzināmu personu, piemēram, Noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā.

Grozījumi likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā» vēl būs jāapstiprina gan Ministru kabinetā, gan Saeimā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu