«Nordea» un DNB plāno apvienot darbību Baltijas valstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/LETA

«Nordea» un DNB bankas noslēgušas vienošanos par darbības apvienošanu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, lai izveidotu jaunu, vadošu banku Baltijā ar spēcīgām Ziemeļvalstu saknēm, informēja «Nordea» bankā.

Darījums gan vēl ir atkarīgs no normatīvajos aktos paredzētajiem nosacījumiem un apstiprinājumiem.

Plānots, ka darījums par jaunas bankas izveidošanu tiks slēgts ap 2017.gada 2.ceturksni. Līdz darījuma slēgšanas brīdim, kad tiks saņemti visi nepieciešamie apstiprinājumi, abas bankas - «Nordea» un DNB - darbosies atsevišķi kā savstarpēji konkurējoši uzņēmumi.

Iecerēts, ka «Nordea» un DNB jaunajā bankā būs vienādas balsstiesības, taču dažāds ekonomisko īpašumtiesību sadalījums, kas tiks balstīts uz esošo uzņēmuma kapitāla vērtību un kopējo ieguldījumu jaunajā bankā darījuma slēgšanas brīdī.

Kā uzsver «Nordea» pārstāvji, abas bankas papildinās viena otras darbību - «Nordea» esot ieguvusi pārliecinošas pozīcijas lielo uzņēmumu segmentā, savukārt DNB sevi esot pierādījusi kā spēcīgu tirgus spēlētāju mazo un vidējo uzņēmumu segmentā. Apvienojot abu banku biznesa operācijas, jaunā banka kļūs par lielāku un ietekmīgāku spēlētāju arī privātpersonu apkalpošanā, turklāt jaunajai bankai būs plašāka pieejamība un ģeogrāfiskais izvietojums, ņemot vērā «Nordea» spēcīgās pozīcijas Igaunijā un DNB - Lietuvā, kā arī līdzvērtīgās pozīcijas Latvijas tirgū, teikts paziņojumā par plānoto darbības apvienošanu.

«Nordea» un DNB organizācijās Baltijas valstīs patlaban strādā attiecīgi 1300 un 1800 darbinieku, kopējais aktīvu apjoms sasniedz 13 miljardus eiro - astoņus miljardus eiro «Nordea» un pieci miljardus DNB.

«Apvienojot zināšanas un pieredzi par Baltijas tirgū, ciešo sadarbību ar mūsu klientiem un straujo līdzšinējo attīstību digitālajos risinājumos, Nordea šo gadu laikā izveidojusi stabilu un veiksmīgu banku, kļūstot par trešo lielāko banku Baltijas reģionā. Tagad ir pienācis spert nākamo soli, domājot par turpmāko attīstību. Kopā ar DNB mums būs nepieciešamais mērogs, plašāks filiāļu tīkls un lielāks pakalpojumu piedāvājums, kas ļaus mums kļūt par pamata banku mūsu klientiem Baltijā,» uzsver «Nordea» vadītāja Baltijas valstīs Inga Skisakere.

DNB Baltijas organizācijas vadītājs Mats Vermelins norāda, ka ar vairāk nekā 70 bankas filiālēm Baltijā DNB izveidojusi dinamisku un uz klientiem orientētu bankas modeli. Mērogs patlaban esot galvenais elements, lai nodrošinātu veiksmīgu biznesa attīstību, ņemot vērā, ka lielākas bankas spēj efektīvāk izmantot savus resursus. «Jaunā banka būs labāk aprīkota, lai būtu vēl konkurētspējīgāka pieaugošās konkurences apstākļos Baltijas reģionā, un iegūtais mērogs pēc abu banku apvienošanās būs noteicošais, lai kļūtu par pamata banku uzņēmumiem, klientiem un partneriem Baltijas valstīs,» skaidro Vermelins.

Plašāk par plānoto darījumu informācija tiks sniegta preses konferencē šodien plkst.12.30 viesnīcā «Radisson Blu Hotel Latvija», Rīgā, Elizabetes ielā 55.

Kā ziņots, DNB Latvijā ir daļa no Norvēģijas lielākās finanšu grupas DNB. No šīs grupas akcijām 34% pieder Norvēģijas valstij. DNB grupa Latvijā šā gada pirmo pusgadu noslēdza ar 22,8 miljonu eiro peļņu, tādējādi peļņas apmērs pārsniedz pagājušā gada attiecīgā perioda rādītāju 2,8 reizes. Operacionālā peļņa šā gada pirmajā pusē sasniedza 21,3 miljonus eiro, kas ir par 136% vairāk nekā 2015.gada attiecīgajā periodā.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu banku grupas «Nordea» bankas Latvijā operacionālā peļņa pirmajā pusgadā bija 18 miljoni eiro, kas ir par 8% mazāk nekā pērn atbilstošā periodā. «Nordea» bankas Latvijā kopējie ieņēmumi gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada konkrēto periodu, pieauguši par 5%, sasniedzot 35 miljonus eiro, ko noteica augstāka klientu aktivitāte bankas ikdienas darbībās un pieaugoša interese par riska ierobežošanas produktiem, teikts «Nordea» paziņojumā medijiem. «Nordea» banka Baltijas valstīs pirmo pusgadu noslēgusi ar operacionālo peļņu 41 miljona eiro apmērā. Ievērojot piesardzīgu risku politiku, šogad otrajā ceturksnī tika izveidota kredītu zaudējumu rezerve korporatīvajam segmentam. Tādējādi operacionālā peļņa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu ir samazinājusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu