Nebanku kreditētāja «4finance» pērno gadu noslēdza ar 33,3 miljonu eiro peļņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nebanku kreditētāja AS «4finance» 2015.gadu noslēdza ar 33,3 miljonu eiro peļņu, ko veido peļņa no pamatdarbības Latvijā 1,9 miljonu eiro apmērā un saņemtās dividendes no meitassabiedrībām ārzemēs 31,4 miljonu eiro apmērā, teikts uzņēmuma 2015.gada finanšu pārskatā.

Salīdzinājumam - 2014.gadā AS «4finance» peļņa bija 16,8 miljoni eiro, ko veidoja pamatdarbības peļņa 3,5 miljoni eiro un no ārvalstīs strādājošajām meitassabiedrībām dividendēs saņemtie 13,3 miljoni eiro.

Pagājušā gadā uzņēmums un tā meitassabiedrības darbojās Spānijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā, Dānijā, Lietuvā, Bulgārijā, Gruzijā, Čehijā un Latvijā.

Pērn AS «4finance» un meitassabiedrībām izdevies nodrošināt plānotos darbības apjomus, teikts uzņēmuma vadības ziņojumā. Pērn AS «4finance» pārdeva meitassabiedrību Kiprā un Kanādā. Pērn septembrī AS «4finance» noslēdza līgumu, ar kuru tika pārdots zīmols «Vivus.lv». Šogad maijā noslēgts akciju pirkuma līgums, ar kuru AS «4finance» kļuva par vienīgo Lietuvas uzņēmuma UAB «4finance» akcionāru.

2015.gadā atbilstoši plānotajam samazinājās AS «4finance» izsniegto kredītu apjoms Latvijas tirgū. Uzņēmuma apgrozījums samazinājās par 7,8 miljoniem eiro jeb 18,9% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Samazinājumu uzņēmums skaidro ar pašregulācijas pasākumiem un stigrāku kredītpolitiku.

Uzņēmuma vadības ziņojumā atzīmēts, ka šā gada janvārī Latvijā stājās spēkā grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas ietver vairākus īstermiņa aizdevēju darbības ierobežojumus. Šīs izmaiņas turpinās ietekmēt nozari nākotnē.

Uzņēmums, turpinot ievērot stingru kredītpolitiku, plāno veidot arvien kvalitatīvāku kredītportfeli. Plānots paplašināt darbību ārvalstu meitassabiedrībās.

AS «4finance» 2015.gada finanšu pārskatā teikts, ka pagājušajā gadā samazinājušies uzņēmuma procentu ieņēmumi. 2015.gadā procentu ieņēmumi bija 33,47 miljoni eiro, bet 2014.gadā - 41,26 miljoni eiro. Taču auguši pārējie ieņēmumi - pagājušajā gadā «pārējie ieņēmumi» sasniedza 44,91 miljonu eiro iepretim 21,76 miljoniem eiro 2014.gadā.

Pērn auguši uzkrājumi nedrošiem debitoru parādiem un norakstītie parādi - 2015.gadā uzkrājumi un norakstītie parādi sasniedza 9,08 miljonus eiro, bet 2014.gadā - 6,7 miljonus eiro.

AS «4finance» vienīgais akcionārs ir Luksemburgā reģistrēta sabiedrība «4finance Holding» S.A.

Akcionārs augustā nolēma AS «4finance» pagājušā gada tīro peļņu 33,3 miljonu eiro apmērā atstāt nesadalītu un izlietot turpmākās darbības izaugsmes finansēšanai. Pirms tam jūnijā akcionārs bija nolēmis iepriekšējo gadu nesadalīto peļņu 58,43 miljonus eiro izmaksāt dividendēs.

«4finance Holding S.A.» mājaslapā augustā publicētā paziņojumā teikts, ka uzņēmums iegādājies «TBI Bank EAD», kas ir Bulgārijā un Rumānijā strādājoša finanšu grupa. «4finance» grupas izpilddirektors (CEO) Georgs Georgakopoulos norādījis, ka «TBI Bank» pārņemšana būtiski palielinās grupas klātbūtni un rentabilitāti Bulgārijā un Rumānijā. Banka papildinās «4finance» esošo patērētāju kreditēšanas biznesu un var palīdzēt paplašināt produktu klāstu, piemēram, kredītkaršu jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu