FM prasa Lielvārdei skaidrot, kā īstenos auditoru ieteikumus par 200 miljonu eiro vekseli

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielvārdes novada pašvaldībai līdz 25.augustam jāiesniedz Finanšu ministrijā (FM) skaidrojums, kā tā nodrošinās auditoru «Deloitte Latvia» ieteikumu izpildi saistībā ar bijušā pašvaldības priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa parakstīto vekseli 200 miljonu eiro apmērā, aģentūru BNS informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Jarockis norādīja, ka FM ir izskatījusi Lielvārdes novada pašvaldības 18.augusta atbildes vēstuli, kurā sniegta informācija par Lielvārdes novada plānotajām un veiktajām darbībām saistībā ar bijušā Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Jāņa Āboliņa rīcības tiesiskumu.

Tā kā auditorfirmas atzinumā Lielvārdes novada pašvaldībai ir sniegti vairāki ieteikumi turpmākajai rīcībai, Lielvārdes pašvaldībai nekavējoties ir jāveic visas iespējamās darbības, lai nodrošinātu pamatotus pierādījumus, ka Āboliņa parakstītā parādzīme 200 miljonu eiro apmērā ar kapitālsabiedrību «Riverside HK Ltd.» Lielvārdes novada pašvaldībai nerada un nākotnē neradīs nekādas saistības un finanšu riskus.

Jarockis skaidroja minētā informācija pašvaldībai FM bija jāiesniedz ne vēlāk kā līdz 19.augustam. «Diemžēl novada pašvaldība vēl nav sniegusi FM šādu informāciju, kā arī vēl nav veikusi auditorfirmas atzinumā ieteiktās darbības. Turpmāka kavēšanās ar ieteikumu ieviešanu nav pieļaujama. Tāpēc pašvaldībai nedēļas laikā jānodrošina auditorfirmas atzinumā sniegto ieteikumu izpilde, iesniedzot līdz 2016.gada 25.augustam apliecinošu informāciju FM,» norādīja ministrijas pārstāvis.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka, pēc Lielvārdes novada domes priekšsēdētāja Imanta Baloža teiktā, atzinumā, kas saņemts no auditoru firmas «Deloitte Latvia» norādīts, ka bijušā domes priekšsēdētāja Āboliņa parakstītais dokuments nav uzskatāms par saistošu, izņemot, ja uzrastos jauni fakti vai pierādījumi.

Āboliņš, neievērojot normatīvo aktu noteikumus par pašvaldību aizņēmumu ņemšanu un dokumentu noformēšanu, 2015.gada 24.novembrī vienpersoniski Lielvārdes novada pašvaldības vārdā parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro. Tādējādi bija bažas par riskiem pašvaldības darbības nodrošināšanai vekselī noteiktajā maksāšanas termiņā - 396.dienā pēc dokumenta parakstīšanas, kas ir 2016.gada decembrī, un noilguma termiņā, kas ir trīs gadi pēc maksāšanas termiņa.

Vekselis parakstīts ar Lihtenšteinā reģistrētu ārzonas kompāniju «Riverside HK Ltd». Nauda bijusi domāta nevis kā kredīts, bet gan depozīts Lielvārdes pašvaldības vajadzībām, lai vēlāk varētu piesaistīt līdzekļus attīstības projektu realizācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu