Latvijas pilsoņi steidz bankrotēt Lielbritānijā - ātrāk un lētāk

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas gaidāmā izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) palielinājusi finanšu grūtībās nonākušo Latvijas pilsoņu interesi par bankrota procedūru Lielbritānijā. Tur šis process ir ievērojami lētāks un vienkāršāks, kā arī ļauj dzēst parādsaistības Latvijā. Dzīvojot Lielbritānijā, latviešu emigranti spēj gada laikā pilnībā atbrīvoties no parādiem Latvijā. Tiek dzēsti patēriņa kredīti, apjomīgi komunālo pakalpojumu parādi, desmitos un simtos tūkstošos eiro mērāmi hipotekārie kredīti.

To, ka bankrota procesa sākšana Lielbritānijā attiecas arī uz parādiem Latvijā, paredz ES regula par pārrobežu maksātnespēju, ceturtdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Anglijas pilsētā Mančestrā bāzētais parādu konsultāciju birojs «Insolbaltika» līdz šim palīdzējis 117 latviešiem.

«60 000-130 000 eiro - šī ir vidējā kredīta summa, ko latvieši ar bankrotu dzēš.

Pēdējā laikā ir arī nekustamo īpašumu darboņi no Latvijas, kas lūguši konsultēt viņus sākt bankrotu, lai atbrīvotos no ievērojami lielākām parādsaistībām - diviem līdz trīs miljoniem eiro,» stāstīja «Insolbaltika» kvalificētais parādu konsultants Andrejs Smoļenko.

No parāda var tikt vaļā vienkārši - internetā

Lielbritānijas gaidāmā izstāšanās no ES būtiski palielinājusi Latvijas pilsoņu interesi paspēt sākt bankrota procedūru, kamēr ar to vēl var dzēst parādsaistības Latvijā.

Lai to darītu, Lielbritānijā ir jānodzīvo vismaz pusgads. Process šajā valstī ir būtiski lētāks un vienkāršāks,

turklāt aprīlī Lielbritānijā pieņemtas kardinālas izmaiņas, kas ļauj atbrīvoties no parādiem internetā.

«Tagad bankrotēt var vienkārši internetā. Nav vairs jāiet uz tiesu iesniegt pieteikumu un nav vairs jāstājas tiesneša priekšā stāstīt, kāpēc vēlas bankrotēt. Tas viss jādara, tikai aizpildot anketu internetā. Ir vajadzīgs vien tikai mēnesis, lai tiesa nolemtu par bankrota procedūras sākšanu,» klāstīja Smoļenko.

Latvijā tas prasa pat tūkstošus

Lielbritānijā viss bankrota process izmaksā 680 britu mārciņas jeb 780 eiro. Tikmēr Latvijā - 71 eiro valsts nodeva, 640 eiro par administratora darbu un būtiskākais, ka ik mēnesi vismaz gada garumā vēl no algas noņem 30% bankrota procesa dažādu izdevumu segšanai.

Tikmēr Latvijas Maksātnespējas administrācijā uzsver - lai arī dārgāk, tomēr drošāk bankrotēt esot Latvijā.

Var rasties sarežģījumi īstenot britu tiesas lēmumu Latvijā, ja pret parādnieku šeit jau ir sākta piedziņa ar Latvijas tiesas lēmumu.

«Sekas citreiz var būt neparedzamas. Varbūt labāk ir iziet pie mums, kad ir tā tiesiskā noteiktība, kad tu vismaz zini, ir skaidri spēles nosacījumi šeit uz vietas.Tur ir riski ar sekām - var nevienoties ar to banku, un tad tas nozīmē, ka šīs saistības nedzēsīsies pēc procedūras beigām, un tad tā pa lielam tam procesam ārzemēs nav nekādas nozīmes,» teica Maksātnespējas administrācijas Juridiskā departamenta direktora vietniece Alla Ličkovska.

Taču, piemēram, uzrunātās Latvijas lielākās komercbankas «Swedbank» un «SEB» skaidro, ka līdz šim nav cēlušas iebildumus pret pavēstēm no Lielbritānijas un ļauj pabeigt maksātnespēju.

Sākot bankrotu Lielbritānijā, parādnieki zaudē visus īpašumus Latvijā. Ja tie nenosedz parādu, tad zaudējumi ir bankām un citiem kreditoriem.

«Sadarbojamies ar Anglijas maksātnespējas procesa administratoriem saistībā ar viņu sniegto informāciju un tad izvērtējam situāciju, kādā veidā varam šo nodrošinājumu - ieķīlāto īpašumu - pārdot. Būtisku iebildumu nav, jo neatkarīgi no tā, kurā valstī notiek maksātnespējas process, būtība jau ir vienāda. Atšķirība - kurš pārdod un ar kādiem nosacījumiem. Lielākajā daļā gadījumu šie īpašumi tiek pārdoti šeit saskaņā ar Latvijas likumiem, līdz ar to Anglijas maksātnespējas procesa administratori veic tikai tādu kā uzraudzību,» skaidroja «Swedbank» Tiesvedības daļas vadītājs Ivars Dimants.

Tomēr, salīdzinot ar laiku pirms diviem trim gadiem, bankrota pieteikšana no Lielbritānijas esot mazinājusies. «SEB» bankā to skaidro ar to, ka cilvēkiem ir kāpuši ienākumi un viņi spēj turpināt pildīt savas finansiālās saistības. Lai nenovestu klientus līdz bankrota sākšanai, «SEB» piedāvājot dažādus citus risinājumus.

Pēc bankas ekspertu domām, cilvēkus šobrīd līdz bankrotam noved daudzās ātro kredītu kompānijas.

Tikmēr Latvijas Komercbanku asociācijā (LKA) stāsta, ka no parāda aizmukt nevar. Latvijas parādu piedzinēji sameklējot latviešus pat Lielbritānijā.

«Vajadzīgs Latvijas tiesas lēmums par piedziņu, tālāk šis lēmums ir jāapstiprina Lielbritānijas tiesā, un Lielbritānijas tiesa nozīmē tiesu izpildītāju, kas izpilda tiesas spriedumu,» norādīja LKA padomnieks Kazimirs Šļakota.

«Insolbaltika», kas Lielbritānijā konsultē latviešus maksātnespējas sākšanā, vērtē -

latviešu parādnieku tvarstīšana nu jau ārzemēs, kur pastāv iespēja pieķerties emigrantu algām, ir vēl viens iemesls, kas pasteidzina mūsu tautiešus sākt domāt par bankrotu.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu