EM lūdz Konkurences padomi vērtēt «Mobilly» un «Rīgas satiksmes» lietu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Ekonomikas ministrija (EM) saņēmusi mobilās norēķinu sistēmas SIA «Mobilly» vēstuli, kurā uzņēmums norāda uz Rīgas pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» iespējamo dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, liedzot citiem tirgus dalībniekiem tiesības darboties elektroniskās naudas tirgū, nododot ekskluzīvas tiesības rīdzinieku elektroniskās naudas kontu uzturēšanu meitasuzņēmumam SIA «Rīgas karte».

Iespējamas tirgus dalībnieka dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas un vienošanās gadījumus izvērtē un uzrauga Konkurences padome, tāpēc EM pārsūtīja «Mobilly» vēstuli Konkurences padomei, lūdzot izvērtēt, vai «Rīgas satiksmes» darbībā nav saskatāms konkurences tiesību pārkāpums un dominējoša stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, informē EM.

Jau ziņots, ka starp «Mobilly» un «Rīgas satiksmi» izraisījušās domstarpības par stāvvietu apmaksas shēmu Rīgā.

«Mobilly» izpilddirektors Ģirts Slaviņš uzskata, ka «Rīgas satiksmes» piedāvātā stāvvietu apmaksas shēma ir neveiksmīga un sarežģīta. «Mobilly» ieskatā, «Rīgas satiksme» izstrādājusi neloģisku risinājumu 20% atlaides saņemšanai autostāvvietās B, C un D zonās, kas stājās spēkā no jūlija. Slaviņš iepriekš pauda, ka «Rīgas satiksmes» piedāvātais atlaides saņemšanas veids ir sarežģīts, jo jāveic vairākas autorizācijas un garš apmaksas process, kas kopumā padara sistēmu par neveiksmīgu un apgrūtinoši lietojamu.

«Rīgas satiksmes» piedāvātā shēma paredz, ka nepieciešamas vairākas autorizācijas un jauna elektroniskā konta - e-maciņa - izveide. Tādējādi «Mobilly» klientiem nepieciešams paralēli uzturēt divus elektroniskus naudas kontus - Rīdzinieka kartes e-maciņu un «Mobilly» kontu, atzīmēja Slaviņš.

Savukārt «Rīgas satiksme» paziņojumā medijiem informēja: «»Mobilly» apgalvojums, ka klientiem ir jāuztur divi konti, nav patiesība, jo piedāvātais risinājums paredz iespēju uzturēt tikai vienu kontu.» Lai saņemtu 20% atlaidi Rīgas apsaimniekotajās autostāvvietās B, C un D zonās, personai ir jāsaņem «Rīdzinieka karte» un jāiemaksā nauda e-maciņā. Tālāk nepieciešams veikt apmaksu par autostāvvietu, izmantojot «Rīdzinieka karti», kas nodrošina, ka attiecīgā persona ir rīdzinieks, informēja «Rīgas satiksme».

«Rīgas satiksme» arī atzīmēja, ka vairākkārt notikušas tikšanās ar «Mobilly» pārstāvjiem, kuras laikā izteikts gan piedāvājums pievienoties esošajai sistēmai, gan uzklausīti viedokļi par citiem risinājumiem, taču konkrētu piedāvājumu «Rīgas satiksme» neesot saņēmusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu