PVD: 455 saimniecības ignorē cūku turēšanas prasības; būs lielāki naudassodi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: GATIS DIEZIŅŠ / LETA

Ņemot vērā situāciju saistībā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatību un to, ka galveno profilakses līdzekli - biodrošību - visas saimniecības tomēr neievēro, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) turpmāk piemēros bargākus administratīvos sodus tiem, kuri joprojām ignorē cūku turēšanas biodrošības prasības.

Kā informēja PVD pārstāve Anna Joffe, fiziskajām personām par pārkāpumiem tiks noteikts naudas sods līdz 350 eiro, bet juridiskajām - līdz 700 eiro.

Lai gan 87% novietņu attiecīgās prasības tiek ievērotas, līdz šodienai PVD ir 455 mājas cūku novietņu saraksts, kurās biodrošības prasības tiek pārkāptas.

Biodrošības prasību neievērošana galvenokārt konstatēta novietnēs, kurās audzē nelielu skaitu cūku savām vajadzībām. Pārkāpums, kas vienlaicīgi ir arī lielākais slimības ievazāšanas risks, ir zaļbarības, zāles, termiski neapstrādātu dārzeņu un augļu izbarošana. Nereti tiek konstatēta cūku turēšana āra aplokos, kuros ir milzīga inficēšanās iespēja ar ĀCM.

Biodrošības pasākumi paredz virkni noteikumu, piemēram, cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, nedrīkst pieļaut putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās, cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību, arī pagalmos pļauto zāli, kā arī nevārītus kartupeļus, pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD uzsver, ka katrs ĀCM saslimšanas gadījums neatkarīgi no saimniecības lieluma rada valstij tūlītējus tiešus zaudējumus, kas saistīti ar slimības apkarošanas pasākumiem inficētajā novietnē, un karantīnas un riska teritorijās, kā arī ekonomiskos zaudējumus cūku audzēšanas un gaļas pārstrādes uzņēmumiem būtisku tirdzniecības ierobežojumu dēļ.

Lietuvā un Igaunijā kopš jūnija jau konstatēti vairāki mājas cūku saslimšanas gadījumi, galvenokārt nelielās piemājas saimniecībās. Šis fakts norāda uz ļoti augstu risku arī Latvijas cūku audzētājiem.

Mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 634 dzīvniekiem 58 novadu 180 pagastos, kā arī divās pilsētās - Rēzeknē un Pļaviņās. Savukārt pēdējais saslimšanas gadījums ar ĀCM mājas cūkām Latvijā konstatēts 2015.gada septembrī. Kopumā pērn ĀCM dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, bet vēl gadu iepriekš - 564 mājas cūkas.

Jau vēstīts, ka Lietuvā, Igaunijā un Polijā šogad pirmo reizi ĀCM konstatēts mājas cūkām, tādēļ pieaug draudi arī Latvijā, tāpēc PVD ir palielinājis pārbaužu skaitu mājas cūku novietnēs Latvijā. Par biodrošības pasākumu ieviešanu un izpildi novietnēs, kurās tur un audzē cūku sugas dzīvniekus, tostarp dezinfekcijas līdzekļu iegādi, atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

Ja šajā vasarā netiks konstatēti jauni saslimšanas gadījumi mājas cūkām ar ĀCM, Zemkopības ministrija (ZM) aicinās Eiropas Komisiju atcelt patlaban Latvijā noteikto trešo jeb īpaša riska zonu, tādējādi atvieglojot cūku un cūkgaļas produktu apriti.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu