ZD: Nākamgad augs kadastrālās vērtības kultūrvēsturiskām ēkām un vairākstāvu dzīvokļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nākamgad augs kadastrālās vērtības kultūrvēsturiskām ēkām un vairākstāvu dzīvokļiem, liecina Valsts zemes dienesta (VZD) sagatavotās prognozētās kadastrālās vērtības 2017.gadam.

Prognozētās kadastrālās vērtības sagatavotas, pamatojoties uz otrdien, 26.jūlijā, Ministru kabinetā apstiprinātajiem grozījumiem noteikumos par kadastrālo vērtību bāzi 2016.gadam, kas nosaka, kā aprēķināmas kadastrālās vērtības 2017.gadam. Prognozētās kadastrālās vērtības ir aprēķinātas nekustamajiem īpašumiem (tai skaitā dzīvokļu īpašumiem) un to sastāvā esošajiem objektiem - zemes vienībām, zemes vienību daļām, būvēm un telpu grupām.

Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Saeimas šī gada 19.maija lēmumu nākamajā gadā kadastrālo vērtību aprēķinam piemērot 2016.gada kadastrālo vērtību bāzi, un 2015.gada 4.augustā Ministru kabinetā pieņemtos grozījumus Kadastrālās vērtēšanas noteikumos attiecībā uz apgrūtinājumu izvērtēšanu kultūrvēsturiskajām ēkām un zemei. Saglabājoties 2016.gada vērtību bāzei, kopumā 2017.gadā zemei un ēkām kadastrālās vērtības nemainīsies. Tās mainīsies divos gadījumos - kultūrvēsturisko objektu un vairākstāvu dzīvokļu vērtēšanā.

Jaunie grozījumi paredz, ka apgrūtinājumu samazinošo koeficientu piemēro valsts vai vietējas nozīmes kultūrvēsturiskajām ēkām, kurām būves fiziskais nolietojums ir lielāks par 30%, nevis visām, kā tas bija līdz šim. Šādas izmaiņas veiktas, jo nekustamā īpašuma tirgus informācijas analīze norāda, ka visiem kultūrvēsturiskajiem objektiem kadastrālo vērtību samazināt nav pamata, bet tikai objektiem sliktā tehniskā stāvoklī. Tas nozīmē, ka labām, atjaunotām kultūrvēsturiskajām ēkām, kurām nolietojums būs līdz 30%, kadastrālā vērtība no 2017.gada pieaugs.

Valstī ir 4000 kultūrvēsturisko ēku, no kurām kadastrālā vērtība pieaugs 670 ēkām, tai skaitā 258 dzīvojamām mājām. Visvairāk šo ēku atrodas Rīgā (277 ēkas), Jūrmalā (120), Daugavpilī (18), Alūksnes novadā (17), Amatas un Dobeles novados (13), Gulbenes, Jelgavas un Tukuma novados (11) un citviet.

Papildus noteikumos veiktie grozījumi paredz atteikties no apgrūtinājuma «Kultūras, vēstures un rekreācijas objekti» apbūves un lauku zemei, kas līdz šim samazināja zemes vērtību. Tā rezultātā kadastrālo vērtību pieaugums skars aptuveni 15 000 zemes vienību. No tām 8500 atrodas pilsētās un 6500 lauku apvidos.

Nākamajā gadā kadastrālo vērtību izmaiņas skars arī vairākstāvu dzīvokļus daudzfunkcionālās ēkās. Šobrīd dzīvojamās telpu grupas vērtība tiek samazināta, ja dzīvoklis atrodas pagrabstāvā vai pirmajā stāvā. Ja dzīvoklis ir izvietots vairākos stāvos, vērtēšanai līdz šim tika izmantots zemākais piesaistes stāvs. Tā kā lielākajā daļā gadījumu pazemes stāvā faktiski atrodas tikai saimniecības telpas (pagrabi, kurtuves, citas palīgtelpas), nevis dzīvoklis, tad veidojās nevienlīdzība novērtējumā salīdzinājumā ar tiem dzīvokļiem, kas tiešām atrodas pagrabstāvā. Lai to novērstu, turpmāk vērtības aprēķinā izmantos augstāko, nevis zemāko dzīvokļa piesaistes stāvu.

Šīs izmaiņas skars ap 7000 dzīvokļu. Apmēram 4300 dzīvokļiem zemākais ir pirmais stāvs - tiem vērtība pieaugs par 10%. Apmēram 2700 dzīvokļiem zemākais ir pagrabstāvs, un to vērtība pieaugs par 30% vai 40%.

Daudzstāvu dzīvokļi, kuriem mainīsies vērtība saistībā ar aprēķina modeļa nosacījuma maiņu, ir praktiski visās pašvaldībās, bet vairāk nekā 100 šāda veida dzīvokļu ir tikai septiņās pašvaldībās - Rīgā (1162), Daugavpilī (994), Jūrmalā (430), Mārupē (280), Liepājā (166), Garkalnē (140) un Ikšķilē (130).

2015.gadā Nekustamā īpašuma nodokļa likumā tika noteiktas normas par speciālajām vērtībām nekustamā īpašuma nodokļa vajadzībām lauku zemei, kas lielāka par trīs hektāriem. Tā rezultātā arī 2017.gadā pieaugs speciālās vērtības nodokļa vajadzībām lauku īpašumiem, kas atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem. Par 10% speciālā vērtība palielināsies aptuveni 209 000 zemes vienību. Pārējiem 114 000 zemes vienību izmaiņas būs par mazāk nekā 10%, to skaitā vērtība samazināsies 900 zemes vienībām, bet nemainīsies 17 800 zemes vienību.

Prognozētas kadastrālās vērtības ir aprēķinātas pēc Kadastrā reģistrēto datu stāvokļa 2016.gada 1.jūnijā, un prognozētie vērtību zonējumi sakrīt ar šobrīd spēkā esošajiem zonējumiem. Prognozētās kadastrālās vērtības un prognozētās speciālās vērtības VZD ir nodevis visām pašvaldībām nākamā gada nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozes sagatavošanai.

Iedzīvotāji informāciju par prognozētajām kadastrālajām vērtībām var saņemt, izmantojot maksas e-pakalpojumu «Detalizēti Kadastra teksta dati (bez līgumsaistībām)» portālā «www.kadastrs.lv». Autorizējies lietotājs par vienreizēju samaksu - 2,85 eiro par katru īpašumu, var saņemt datus par izvēlētā īpašuma aktuālo un 2017.gadam prognozēto kadastrālo vērtību, kā arī virkni citu datu par īpašumu. Zemes vienību un būvju prognozētās kadastrālās vērtības būs pieejamas līdz pašreizējā gada 31.decembrim.

Prognozētās speciālās vērtības lauku zemei nekustamā īpašuma nodokļa vajadzībām ir publicētas specializētajā vietnē «www.kadastralavertiba.lv» sadaļā «Speciālās vērtības lauku zemei».

Informācija par kadastrālo vērtību izmaiņām ir pieejama «www.kadastralavertiba.lv» sadaļā «Izmaiņas kadastrālajā vērtēšanā 2017.gadā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu