Pensiju 2.līmenī uzkrāto līdzekļu apjoms pārsniedzis € 2,5 miljardus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts fondēto pensiju līmenī jeb 2.pensiju līmenī uzkrāto līdzekļu apjoms otrajā ceturksnī palielinājies par 102 miljoniem eiro, kopumā pārsniedzot 2,5 miljardus eiro, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas Pensiju fondu apskata dati.

No šiem līdzekļiem aptuveni 2,1 miljards eiro ir dalībnieku veiktās iemaksas, bet 397 miljoni eiro - fondu pārvaldītāju nodrošinātā peļņa 2.līmeņa pensiju sistēmas dalībniekiem.

Vidējais pensiju uzkrājums uz vienu dalībnieku pašlaik ir 1998 eiro.

Latvijā ieguldīti 42% valsts fondēto pensiju plānu aktīvu jeb vairāk nekā viens miljards eiro. Austrumeiropā ieguldīti 23% līdzekļu, Eiropā - 12%, Ziemeļamerikā - 5%, pārējie līdzekļi - citviet.

Pēdējā ceturkšņa laikā valsts fondēto pensiju shēmas pārvaldītāji palielinājuši ieguldījumus obligācijās un to fondos. Piemēram, 2.līmeņa sabalansēto pensiju plānu ieguldījumi obligācijās auguši par pieciem procentpunktiem, sasniedzot 75%. Aktīvo plānu pārvaldītāji otrajā ceturksnī par četriem procentpunktiem līdz 52% no neto aktīviem palielinājuši ieguldījumu daļu obligācijās un to fondos. Savukārt konservatīvo plānu struktūra lielas pārmaiņas nav piedzīvojusi, un lielāko daļu ieguldījumu - 78% no šo plānu līdzekļu vērtības - veido obligācijas un to fondi.

Valūtu sadalījumā lielākā daļa jeb 92% no pensiju 2.līmenī uzkrātajiem līdzekļiem ieguldīti eiro denominētos aktīvos.

Valsts fondētajā pensiju shēmā jeb pensiju sistēmas 2.līmenī uzkrājums pensijai veidojas, daļu no cilvēka valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām ar pensiju pārvaldītāja (fonda) starpniecību ieguldot akcijās, obligācijās un citos vērtspapīros, kā arī banku depozītos.

Otrā ceturkšņa beigās valsts fondētajā pensiju shēmā darbojās septiņi aktīvu pārvaldītāji. Iedzīvotāji var izvēlēties starp 20 pensiju plāniem, no kuriem astoņi ir aktīvas stratēģijas plāni, četri ir sabalansētas stratēģijas plāni, bet astoņi plāni ieguldījumus veic atbilstoši konservatīvai stratēģijai.

Jūnija beigās 2.pensiju līmenī bija vairāk nekā 1,257 miljoni dalībnieku.

Latvijas Komercbanku asociācijas eksperti bažījas, ka lielākā daļa iemaksu 2.pensiju līmenī tiek veiktas no algas, kas ir tuvu minimālajai algai.

Asociācijas Ieguldījumu pārvaldes sabiedrību komitejas vadītājs «CBL Asset Management» valdes priekšsēdētājs Uldis Upenieks aicina strādājošos maksāt nodokļus, jo no tā tiešā veidā būs atkarīgs pensijas apmērs. Viņaprāt, katram vismaz reizi gadā pensiju kalkulatorā vietnē «manapensija.lv» ir jāparēķina, kāda varētu būt pensija, kad pienāks pensionēšanās vecums. Upenieks uzsvēra, ka pirmais un otrais pensiju līmenis nebūs pietiekams, lai nodrošinātu ienākumu aizvietojamību, tāpēc iespēju robežās nepieciešams ieguldīt līdzekļus arī trešajā pensiju līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu