Latvijas Banka augustā izlaidīs porcelānam veltītu sudraba kolekcijas monētu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Krists Spruksts / LETA

Latvijas Banka augustā izlaidīs porcelānam veltītu eiro kolekcijas monētu, informē centrālā banka.

Monēta pievērsīs uzmanību vienai no Latvijas kultūras kanona krāšņākajām vērtībām mākslā - porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcas «Baltars» sniegumam 20.gadsimta 20.gados. «Baltars» ražotnē tapušie dekoratīvās mākslas šedevri atbilst Eiropas un pasaules «Art Deco» augstāko sasniegumu līmenim un kļuvuši par Latvijas nacionālās kultūras lepnumu. To kultūrvēsturisko nozīmi Latvijas Banka godina ar «Baltars» veltītu kolekcijas monētu ar šķīvja «Deja» attēla reprodukciju. Kompozīcijas autors ir Romans Suta.

Svinīgu eiro kolekcijas monētas «»Baltars«. Porcelāns» izlaišanas pasākumu notiks 9.augustā plkst.14 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā Rīgā, Skārņu ielā 10/20. Pasākumā piedalīsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja Inese Baranovska un Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas priekšsēdētāja vietnieks Laimonis Šēnbergs. Ar monētas māksliniecisko ideju iepazīstinās monētas grafiskā dizaina autore Frančeska Kirke.

LETA jau ziņoja, ka porcelānam veltītā sudraba monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB «Lietuvos Monetų Kalykla». Plānotā šīs monētas maksimālā tirāža ir 5000 eksemplāru. Tirāžas pirmā daļa - 3000 eksemplāru.

Porcelānam veltītā eiro kolekcijas monēta ir viena no septiņām kolekcijas monētām, ko šogad iecerējusi izdot Latvijas Banka. No tām pirmā - sudraba kolekcijas monēta «Pasaku monēta II. Eža kažociņš» - jau nonākusi pie pircējiem.

Gan 2014., gan 2015.gadā Latvijas Banka izdeva sešas kolekcijas monētas. Interesenti informāciju par Latvijas Bankas kasēs nopērkamajām kolekcijas monētām var meklēt centrālās bankas tīmekļa vietnē.

Latvijas Banka gadā izlaiž piecas līdz septiņas kolekcijas monētas ar Latviju raksturojošiem sižetiem un augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu