Sagatavoti priekšlikumi skaidras naudas ierobežošanai

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Valsts amatpersonām, kuras paradušas glabāt lielus skaidras naudas apjomus, iespējams, jau nākamgad varētu nākties iztukšot savas krājkases un vien sev zināmās slēptuves un naudu nest uz banku, lai to noguldītu kredītiestāžu kontos. Finanšu ministrija saskaņošanai virzīs likumdošanas izmaiņas, kas paredz arī skaidras naudas glabāšanas ierobežojumus.

Solījumi ierobežot amatpersonu ieradumu glabāt lielas summas skaidrā naudā sekoja drīz pēc tam, kad šai problēmai, analizējot Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku un vēlāk arī Saeimas deputātu deklarācijas, uzmanību pievērsa Latvijas televīzijas raidījums «De facto». Un nu Finanšu ministrija spērusi pirmo praktisko soli, virzot saskaņošanai likumprojektu, kurā

piedāvāts skaidras naudas uzkrājumiem noteikt limitu – 20 minimālās mēnešalgas. Šobrīd tas būtu ap septiņiem tūkstošiem eiro.

Un tā ir divreiz mazāka summa, par kādu diskutēja sākumā, vēsta LTV Panorāma.

Ilmārs Šņucins, FM valsts sekretāra vietnieks: - Mērķis šai normai izriet no tā, ka skaidras naudas apjomu un legalitāti pārbaudīt ir krietni grūtāk un arī izsekot tai naudai, nekā kredītiestādēs. Un, lai nodrošinātu to, ka valsts amatpersonu uzticamība un pārraudzība ir augstākā līmenī, šī norma ir izstrādāta un sākotnēji piedāvāta publiskai izvērtēšanai un arī citām ministrijām.

Daudzām amatpersonām, tostarp arī daļai Saeimas deputātu, tas nozīmētu būtiskus ierobežojumus

Jau esam stāstījuši, ka, piemēram, zaļzemnieks Jānis Klaužs skaidrā naudā glabā pat 67 tūkstošus eiro, bet Andrejs Elksniņš no Saskaņas centra – 45 tūkstošus. Viņi jau iepriekš iecerētos stingrākus skaidras naudas glabāšanas noteikumus vērtēja kritiski, tādēļ paredzams, ka

Saeimā Finanšu ministrijas piedāvājumu ne visi uzņems atbalstoši, un pagaidām pāragri spriest, ar ko šīs diskusijas varētu beigties.

Taču, ja notiks, kā iecerējusi Finanšu ministrija, likumdošanas izmaiņas vajadzētu pieņemt jau līdz šā gada beigām. Tikmēr Tieslietu ministrija gatavo priekšlikumus, kas ietekmēs ne tikai amatpersonas.

Dzintars Rasnačs, tieslietu ministrs (VL-TB/LNNK): - Notāram, sākot no 15 tūkstošiem eiro, ja būs darījums, tad būs jāziņo Valsts ieņēmumu dienestam, un tur ir vesela virkne vēl citu priekšlikumu, kas skar privātos testamentus, un tā tālāk, un tā tālāk

Piemēram, ja aizdevumi vai vienošanās par uzturlīdzekļiem un vekseļiem skaidrā naudā pārsniegs 3000 eiro, notariāla forma šiem darījumiem varētu būt obligāta. Par šiem priekšlikumiem diskusijas un normatīvo aktu izmaiņas būtu jāveic līdz nākamā gada pavasarim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu