«Enefit»: Saglabājas atšķirības mājsaimniecību izdevumos par elektrību Baltijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs foto
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs foto Foto: Lita Krone / LETA

Saglabājas atšķirības mājsaimniecību izdevumos par elektrību Baltijā, paziņojumā medijiem informē elektroenerģijas pārdevēja SIA «Enefit». Lietuva joprojām vilcinās ar tirgus atvēršanu mājsaimniecībām, un kombinācijā ar parlamenta vēlēšanu tuvošanos tās regulētais tarifs ir ievērojami zemāks nekā Latvijā un Igaunijā.

Lietuvas mājsaimniecībām gada laikā elektroenerģijas cena ir samazinājusies par 23%. Vienlaikus Lietuvā ir izdevies būtiski samazināt atbalstu lielajām koģenerācijas stacijām, tādējādi samazinot obligātā iepirkuma komponentes (OIK) kopējos izdevumus. Papildus zemākajai elektroenerģijas cenai un samazinātam OIK maksājumam Lietuvā vēsturiski ir zemākais sadales pakalpojumu tarifs, kas kopsummā nosaka to, ka Latvijas dienvidu kaimiņiem pašlaik elektroenerģijas cenas ir pat aptuveni 30% zemākas nekā Latvijā un 20% zemākas nekā Igaunijā. Tā ir ļoti dīvaina situācija, ņemot vērā, ka vairumtirgus cena Lietuvā ir visaugstākā Baltijā, vērtē «Enefit».

Salīdzinot Igaunijas mājsaimniecību izdevumus šī gada vasarā ar situāciju gadu iepriekš, «Enefit» secina, ka mājsaimniecību lietotāji nav piedzīvojuši būtiskas izmaiņas, pamanāms ir vien 5,4% lielais elektroenerģijas cenu kritums.

Savukārt Latvija notur pozīcijas ar augstāko elektrības kopējo cenu, ko galvenokārt nosaka OIK maksājumi, kas gandrīz divkārt pārsniedz kaimiņvalstīs spēkā esošo OIK maksu. No augusta situācija Latvijā nedaudz mainīsies, jo stāsies spēkā jaunie «Sadales tīkla» tarifi, kas no vienas puses samazinās tarifu par piegādāto elektroenerģijas vienību, bet ieviesīs fiksētu maksu par pieslēgumu. Jaunajiem «Sadales tīkla» tarifiem gan ietekme uz elektroenerģijas izdevumiem mājsaimniecību segmentā būs neliela, ievērojami lielākas pārmaiņas būs izjūtamas uzņēmumu segmentā, skaidro «Enefit».

Šogad darbu sākuši jaunie Lietuvas starpsavienojumi ar Zviedriju un Poliju, tomēr tas nav palīdzējis pilnībā likvidēt atšķirības elektroenerģijas vairumtirgus cenās starp Latviju un Igauniju. Līdzīgi arī piedāvājumā gala lietotājiem ir redzams, ka Latvijas tirgus līdera piedāvājums mazākajiem mājsaimniecību lietotājiem ir par 5% augstāks nekā Igaunijas tirgus līdera piedāvājums līdzīgai patērētāju grupai.

Lielākās atšķirības Baltijas valstu starpā saglabājas OIK jomā jeb tajā, kā katras valsts likumdošana paredz subsidēt dažādus elektroenerģijas ražošanas projektus. Latvija atrodas līderpozīcijās dēļ dāsnā atbalsta lielajām gāzes koģenerācijas stacijām. Visas Baltijas valstis strādā, lai OIK slogu gala lietotājiem katru gadu samazinātu. Latvija OIK izdevumu iegrožošanai no valsts budžeta kompensē OIK maksājumus virs noteiktajiem griestiem 0,02679 eiro par kilovatstundu. Lai samazinātu negatīvo ietekmi uz valsts budžetu, pieņemti grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas regulē atbalsta apmēru atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijas stacijās. Nākotnē tas varētu mazināt ne tikai valsts budžeta līdzekļu līdzdalību, bet arī OIK apmēru gala lietotājiem. Pašlaik nav rasts risinājums lielo gāzes koģenerācijas staciju atbalsta ierobežošanai, kas dotu vislielāko atspaidu.

Vērtējot gaidāmās izmaiņas nākotnē, «Enefit» norāda, ka Baltijas mājsaimniecību cenu salīdzinājumā vislielākās korekcijas ieviestu Lietuvas regulēto elektroenerģijas cenu likvidēšana. Pašlaik nav noteikts konkrēts datums šim notikumam, visdrīzāk, lielāka skaidrība sekos pēc Lietuvas parlamenta vēlēšanām un tai sekojošās valdības izveides. Latvijā būtiskākās izmaiņas ir saistītas ar OIK izdevumu līmeni, 2018.gada aprīlī būs redzama faktiskā tikko apstiprināto izmaksājamā atbalsta grozījumu izmaiņu ietekme uz OIK. Tad valdībai būs jālemj, vai turpināt dāsni atbalstīt lielās gāzes koģenerācijas stacijas, vai arī subsidētās elektroenerģijas nodoklis beigs pastāvēt 2017.gada decembrī, kā pašlaik plānots.

SIA «Enefit» dibināta 2006.gadā, tā ir reģistrēta elektroenerģijas tirgotāja visā Latvijas teritorijā, kā arī uzņēmumam ir sadarbības līgumi ar pārvades sistēmas operatori AS «Augstsprieguma tīkls» un sadales sistēmas operatori AS «Sadales tīkls». «Enefit» ir vairāk nekā 1850 klientu, un uzņēmuma klientu portfelis 2015.gadā sasniedza 15% no Latvijas kopējā elektroenerģijas patēriņa.

«Enefit» mātesuzņēmums ir AS «Eesti Energia».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu