PVD nosaka Āfrikas cūku mēra karantīnu Birzgales pagastā un Sunākstes pagastā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) noteicis Āfrikas cūku mēra (ĀCM) karantīnu Ķeguma novada Birzgales pagastā un Jaunjelgavas novada Sunākstes pagastā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā «Latvijas Vēstnesis».

Karantīnas zonas noteiktas, jo šajos pagastos konstatēta savvaļas cūku saslimšana ar ĀCM.

Karantīnas zonā tostarp aizliegts no novietnēm izvest dzīvas cūkas (tajā skaitā nebrīvē audzētas savvaļas cūkas) bez PVD valsts veterinārā inspektora izsniegtas atļaujas uz citu Latvijas teritoriju, kā arī no novietnēm aizliegts izvest uz citu Latvijas teritoriju, kā arī Eiropas Savienības dalībvalsti un trešajām valstīm cūku spermu, olšūnas vai embrijus.

Tāpat no karantīnas teritorijas aizliegts izvest cūkgaļas produkciju (svaigu cūkgaļu, cūkgaļas izstrādājumus un produktus, kas satur cūkgaļu), kā arī laist pārtikas apritē galapatērētājiem un piegādāt mazumtirdzniecības uzņēmumiem (veikali, sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, tirgus tirdzniecības vietas) svaigu savvaļas cūku gaļu (tajā skaitā sadalītu savvaļas cūkas gaļu, maltu savvaļas cūkas gaļu, savvaļas cūkas gaļas izstrādājumus), kas iegūta karantīnas teritorijā.

Visām personām, kuras karantīnas teritorijā ir atradušas mirušas savvaļas cūkas vai to ķermeņa daļas, nekavējoties ir jāinformēt PVD.

PVD rīkojumi par ĀCM skarto savvaļas cūku karantīnas teritorijas noteikšanu Ķeguma novada Birzgales pagastā un Jaunjelgavas novada Sunākstes pagastā stājas spēkā nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 643 meža cūkām 58 novadu 180 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē. Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014.gada jūnija ĀCM ir konstatēts 1892 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu