VDI: Lauksaimniecībā strādājošajiem bieži pietrūkst izpratnes par darba aizsardzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Daudziem zemnieku saimniecībās strādājošajiem lauksaimniecība ir dzīvesveids, kā dēļ nereti izpratne par darba aizsardzības nozīmi ir nepietiekama, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma» sacīja Valsts Darba inspekcijas (VDI) vadītāja vietniece Andra Auziņa, komentējot piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo traģēdiju.

Tomēr zemnieku saimniecību īpašniekiem būtu jāņem vērā, ka brīdī, kad saimniecībā sāk strādāt algoti darbinieki, tā jau ir darba vide, kur ir nepieciešama risku izvērtēšana un darba aizsardzība.

VDI pērn veikusi 156 apsekojumus lauku saimniecībās un aptuveni pusē gadījumu konstatēti pārkāpumi. Pārsvarā tie saistīti ar darba vides risku neizvērtēšanu, konstatētas arī darbinieku apmācības problēmas, kā arī darba likuma pārkāpumi, tostarp nereģistrētā nodarbinātība.

VDI Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms norādīja, ka VDI rīcībā nav tādu resursu, lai apsekotu situāciju visās zemnieku saimniecībās. Pēc viņa teiktā, pat, ja VDI to tik vien darītu, kā apsekotu zemnieku saimniecības, ar pašreizējiem resursiem to varētu paveikt piecos gados.

Kā ziņots, piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no mēslu glabāšanas tvertnes noplūdušas gāzes, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā «Makleri» bojā gājis tās bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece ne noliedza, ne apstiprināja, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks, pašreizējā īpašnieka tēvs. Viņa informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu