FKTK piemērojusi AS «Latvijas pasta banka» soda naudu € 305 000 apmērā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) piemērojusi AS «Latvijas pasta banka» soda naudu 305 000 eiro apmērā par konstatētajiem pārkāpumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā.

Kā informēja FKTK pārstāvji, nosakot piemērojamo soda naudas apmēru, FKTK ņēma vērā bankas finanšu rādītājus, kā arī to, ka banka ir atzinusi pārbaudēs konstatētos trūkumus un apņēmusies veikt nepieciešamos pasākumus to novēršanai un iekšējās kontroles sistēmas pilnveidošanai.

Administratīvās lietas gaitā veica arī pārbaudi par vairākiem klientiem, kuri, kā minēts publiski pieejamajā Moldovas Nacionālās bankas pētījumā, veikuši darījumus ar mērķi iegūt kontroli pētījumā minētajās Moldovas bankās 2012.-2013.gadā.

FKTK un banka ir noslēgušas administratīvo līgumu, ar kuru banka apņemas novērst konstatētos trūkumus Bankas iekšējās kontroles sistēmas darbībā un Kredītiestāžu likuma un pakārtoto normatīvo aktu ievērošanā.

Noslēgtais administratīvais līgums nosaka bankai pienākumu izvērtēt iekšējas kontroles sistēmu atbilstību normatīvo aktu prasībām, nodrošināt visu klientu apkalpošanas procesā iesaistīto struktūrvienību darbinieku apmācību, kā arī citus pienākumus.

Tāpat bankai, ņemot vērā FKTK pārbaudē konstatēto, ir jāizvērtē atbildīgā valdes locekļa atbilstība ieņemamajam amatam.

FKTK uzraudzīs, vai banka administratīvajā līgumā noteiktajos termiņos un apjomā pilda tai līgumā noteiktās saistības.

«Latvijas pasta bankas» pārstāvji skaidroja, ka administratīvajā līgumā puses ir vienojušās par turpmākajiem pasākumiem, ko «Latvijas pasta banka» apņemas izpildīt noteiktajos termiņos, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas (NILLTF) jomā un stiprinātu tās darbības efektivitāti.

«Latvijas pasta banka» atzīst pārbaudes laikā konstatētos trūkumus par agrākajiem darījumiem, kuri, vērtējot pēc šodienas stingrākajiem kritērijiem, ir neatbilstoši esošajām izpētes un dokumentēšanas prasībām. Līdz ar to «Latvijas pasta banka» jau ir ieviesusi klientu stingrāku novērtēšanu un atsakās no tiem klientiem, kuru apkalpošana var radīt paaugstinātus NILLTFN riskus.

«Latvijas pasta banka» ir noteikusi prioritātes un veic nepieciešamās darbības, lai novērstu konstatētās nepilnības, proti, uzņēmums investē cilvēkresursos, pilnveidojot attiecīgo speciālistu kompetenci, un tehnoloģijās, ieviešot jaunas informācijas sistēmas, kas palīdz NILLTFN riska pārvaldīšanas jomā, automatizējot klientu un to darījumu izpētes, novērtēšanas un dokumentēšanas procesus.

«Latvijas pasta banka» turpinās konstruktīvu sadarbību ar FKTK, sekojot līdzi izmaiņām prasībās NILLTFN jomā, lai stiprinātu Latvijas banku sektora reputāciju Eiropā.

Kā ziņots, «Latvijas pasta banka» 2015.gadā strādāja ar 4,43 miljonu eiro peļņu, liecina neauditētie dati. Salīdzinājumā ar 2014.gadu pērn peļņa augusi. 2014.gadā bankas auditētā peļņa bija 1,98 miljoni eiro.

«Latvijas pasta banka» tika reģistrēta 2008.gada septembrī.

Banka piedāvā pakalpojumus juridiskām personām, veidojot uz personalizētu pakalpojumu sniegšanu balstītu klientu portfeli, kā arī piedāvā personalizētus pakalpojumus fiziskām personām ar augstiem un ļoti augstiem ienākumiem. Prioritārie darbības reģioni - Latvija, Krievija, citas NVS valstis, Eiropas Ekonomiskās zonas valstis.

Banka šogad palielināja pamatkapitālu par vienu miljonu eiro līdz 13 miljoniem eiro. Pamatkapitāla palielināšana nostiprina bankas kapitāla bāzi un garantē stabilu darbību, skaidro kredītiestāde.

Bankas akcionārs ir SIA «Mono».

«Mono» īpašnieki ir Mihails Uļmans (58,1%), Aleksandrs Plotkins (24%), Kajems Biomins (17,9%), liecina «Firmas.lv» datubāzes informācija.

Pēc Latvijas Komercbanku asociācijas datiem, 2015.gada trešā ceturkšņa beigās «Latvijas pasta banka» bija pēc aktīviem viena no mazākajām bankām, proti, 19.lielākā banka no kopumā 24 bankām, par kurām asociācija apkopo datus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu