Apskats: elektroenerģijas biržas Latvijas zonā kāpj cenas; Igaunijas - sarūk

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Pagājušajā nedēļā salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš Ziemeļeiropas elektroenerģijas biržas «Nord Pool» Latvijas un Lietuvas cenu apgabalā cenas pieauga par 1,4%, savukārt Igaunijas zonā cenas saruka par 3%, liecina aģentūras BNS apkopotie dati.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena Latvijas cenu apgabalā bija 32,32 eiro par megavatstundu, bet nedēļu iepriekš tā bija 31,88 eiro par megavatstundu.

«Nord Pool» Lietuvas cenu apgabalā pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena arī bija 32,32 eiro par megavatstundu, kamēr nedēļu iepriekš tā bija 31,88 eiro par megavatstundu.

Savukārt Igaunijas cenu apgabalā pagājušajā nedēļā elektroenerģijas vidējā «spot» cena bija 30,65 eiro par megavatstundu pretstatā 31,59 eiro par megavatstundu nedēļu iepriekš.

Valsts energoapgādes kompānijā «Latvenergo» aģentūrai BNS pavēstīja, ka kopumā reģiona elektroenerģijas tirgus apstākļos būtiskas izmaiņas attiecībā pret iepriekšējo nedēļu netika novērotas. «Līdz ar pilnvērtīgu darbību abos Baltijas starpsavienojumos ar Skandināviju, nodrošinot 1700 megavatu jaudas pārvades kapacitāti, importētās elektroenerģijas apmērs no Skandināvijas ieņēma būtisku lomu elektroenerģijas cenu noteikšanā Baltijas reģionā,» skaidroja «Latvenergo».

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 65% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 85% no kopējā patēriņa. Latvija importēja 53% no kopējā patēriņa, bet Igaunija saražoja par 55% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

Elektroenerģijas cena biržā veidojas, ņemot vērā pieprasījumu un piedāvājumu, ko tostarp iespaido laika apstākļi, elektrostaciju saražotās enerģijas apmērs, kā arī pārvades jaudas. Elektroenerģijas cena ir viena četrām komponentēm, kas Latvijā veido elektroapgādes gala tarifu - tajā ietverti arī pārvades un sadales tīkla pakalpojumi, obligātā iepirkuma komponente jeb atbalsts elektroenerģijas ražošanai no atjaunojamajiem energoresursiem un koģenerācijā, kā arī pievienotās vērtības nodoklis.

«Nord Pool» tirdzniecību veic 380 dalībnieku no 20 valstīm - 2015.gadā kopējais biržas apgrozījums bija 489 teravatstundas elektroenerģijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu