Igaunijas Finanšu ministrija nesaskata juridiskus šķēršļus virtuālo valūtu izmantošanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas Finanšu ministrija konstatējusi, ka valstī nepastāv principiāli juridiski šķēršļi «Bitcoin» un citu virtuālo valūtu izmantošanai par maksāšanas instrumentu vai šķēršļi darījumu veikšanai ar šīm valūtām.

Vienlaikus ministrija secinājusi, ka Eiropas Komisijas (EK) ierosinātā ceturtā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas direktīva vēl jāizpēta rūpīgāk.

Virtuālās valūtas jēdziens Eiropas Savienībā (ES) vēl nav juridiski regulēts, un dalībvalstu prakse šajā jautājumā ir atšķirīga. Galvenie juridiskie jautājumi šajā jomā ir saistīti ar nodokļu piemērošanu darījumu veikšanai ar virtuālajām valūtām un cīņu pret nelegāli iegūtu līdzekļu atmazgāšanu.

Eiropas Savienības Tiesas iepriekš pieņemtais lēmums attiecībā uz «Bitcoin» noteic, ka virtuālās valūtas maiņa pret īsto naudu un otrādi nav apliekama ar nodokļiem. Igaunijai ir līdzīga nostāja.

Igaunijas Finanšu ministrija plāno analizēt EK ierosināto direktīvu Igaunijas kontekstā un līdz septembrim nākt klajā ar saviem ierosinājumiem.

Izvērtēšana veikta, jo Igaunijas darbības programma 2015.-2019.gadam paredz izstrādāt politiku virtuālo valūtu iespējamai atzīšanai un izmantošanai.

Daudzu valstu centrālās bankas ir ieteikušas neizmantot «Bitcoin» nenoregulētā statusa un strauji svārstīgās vērtības dēļ. Izmantot «Bitcoin» neiesaka arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu