Apdrošināto aizsardzības fondā pērn gada nogalē bija uzkrāti 18,2 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/intangible

Apdrošināto aizsardzības fondā pērn gada nogalē bija uzkrāti 18,2 miljoni eiro, teikts Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) 2015.gada un darbības pārskatā. No kopējā apmēra 29% ir dzīvības apdrošināto aizsardzības fonds, bet 71% - pārējo apdrošināto aizsardzības fonds.

Apdrošināto aizsardzības fonda līdzekļus veido apdrošināšanas sabiedrību atskaitījumi 1% apmērā no to bruto apdrošināšanas prēmiju kopsummas, kuras saņemtas no fiziskajām personām par likumā norādītajiem apdrošināšanas veidiem.

2015.gadā fonda apmērs palielinājās par 1,8 miljoniem eiro, tā dalībniekiem veicot iemaksas un FKTK izvietojot fonda līdzekļus Latvijas valsts iekšējā aizņēmuma vērtspapīros un saņemot procentu maksājumus par tiem. Fonda dalībnieku maksājumi pērn bija 1,31 miljons eiro, bet fonda investīciju ieņēmumi pērn bija 495 700 eiro.

Kopš Apdrošināto aizsardzības fonda darbības sākuma tā līdzekļi garantēto atlīdzību izmaksai ir izmantoti 12 300 eiro apmērā. Atlīdzības izmaksu apdrošinātāja saistību nepildīšanas gadījumā var saņemt tikai apdrošinājuma ņēmējs fiziska persona.

Patlaban Apdrošināto aizsardzības fondā uzkrāts pietiekami daudz līdzekļu, tāpēc šogad apdrošinātājiem vairs nav jāveic iemaksas fondā. 2015.gadā stājās spēkā jauna Apdrošināšanas un pārapdrošināšanas likuma norma, kas paredz: ja tā fonda daļa, kuru veido dzīvības apdrošināšanas sabiedrību maksājumi, sasniedz piecus miljonus eiro, bet tā fonda daļa, kuru veido pārējo apdrošināšanas sabiedrību maksājumi, sasniedz 11 miljonus eiro, FKTK aptur maksājumus Apdrošināto aizsardzības fondā. 2015.gada beigās abas minētās fonda daļas sasniedza noteikto apmēru, tāpēc FKTK apturēja apdrošinātāju maksājumus fondā no 2016.gada janvāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu