Ministrs izsaucis Ķekavas novada domes priekšsēdētāju skaidrot komunālo tarifu veidošanos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) Lapenieku ciema iedzīvotāju sūdzību dēļ paredzējis tikties ar Ķekavas novada domes priekšsēdētāju Andi Damlicu («Reģionu alianse»), informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis.

Nesaskaņu iemesls ir vietējo iedzīvotāju atteikšanās slēgt līgumus ar SIA «Baložu komunālā saimniecība». Tās piedāvātie kanalizācijas pakalpojumu tarifi vietējiem iedzīvotājiem ir trīs reizes lielāki nekā blakus esošajiem ciematiem. Atteikšanās gadījumā vietējiem iedzīvotājiem jau tiekot atslēgta kanalizācija.

Ministra tikšanās ar Damlicu notiks rīt, 19.jūlijā.

Sarunas laikā paredzēts izvērtēt Ķekavas pašvaldības spēju pildīt tai ar likumu noteiktās funkcijas, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau šā gada 13.jūlijā nosūtīja vēstuli Ķekavas novada domei, norādot, ka nav pieļaujama situācija, ka Lapenieku ciema iedzīvotājiem netiek nodrošināti ūdenssaimniecības pakalpojumi.

Viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir organizēt iedzīvotājiem komunālos pakalpojumus, kā arī vietējā pašvaldība organizē ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu savā administratīvajā teritorijā atbilstoši Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 6.panta pirmajai un otrajai daļai.

Damlics apstiprināja, ka rītdien gaidāmajā sarunā kā Ķekavas novada priekšsēdētājs pārstāves novadu, taču viņš paskaidroja, ka šajā situācijā «vairāk ir kā trešā puse» starp Lapenieku ciema iedzīvotājiem un uzņēmumu «Baložu komunālā saimniecība». Damlics piebilda, ka izmaksas par kanalizācijas pakalpojumiem lielā mērā atkarīgas no kanalizācijas patērētāju skaita, jo tās nosaka regulators, līdz ar to nelielā patērētāju skaita dēļ, kas Lapeniekos nepārsniedz 55, iedzīvotāji spiesti saskarties ar augstām izmaksām.

SIA «Baložu komunālā saimniecība» valdes priekšsēdētājs Edgars Mencis skaidroja, ka Lapenieku ciemā komunālie tīkli pieder privātajai kompānijai SIA «Zeltenieki». Turklāt regulators šos salīdzinoši augstos tarifus ir apstiprinājis. Tas esot skaidrojams ar tīklu garumu un mazo iedzīvotāju blīvumu Lapenieku ciemā. Radītās izmaksas esot jāsedz. Tarifi jau divreiz esot apstrīdēti tiesā un abas reizes tiesa tos atzinusi par pamatotiem, skaidroja Mencis. Pēc pašreizējās kārtības, tarifi tagad esot jāapstiprina Ķekavas novada domei pēc regulatora metodikas. Tas esot jāizdara līdz nākamā gada martam. Mencis gan prognozēja, ka nekādas radikālas izmaiņas tarifos nav sagaidāmas.

LETA jau ziņoja, ka Ķekavas novada Lapenieku ciemata iedzīvotāji, nemaksājot par kanalizācijas notekūdeņu savākšanu, pagājušajā nedēļā izpelnījās publisku novada vadības nopēlumu.

Kā aģentūru LETA informēja Ķekavas novada Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Vineta Bērziņa, Lapenieku ciematā lielākā daļa īpašnieku klaji ignorē likuma normas un negodprātīgi izmanto kanalizācijas pakalpojumus, jo nevēlas noslēgt līgumus par pakalpojuma saņemšanu un veikt samaksu atbilstoši tarifam, skaidroja Bērziņa. Līgumus par kanalizācijas notekūdeņu pakalpojumu lietošanu esot noslēguši tikai atsevišķu māju īpašnieki.

Ņemot vērā šādu iedzīvotāju rīcību, kad par saņemto pakalpojumu netiek samaksāts, SIA «Baložu komunālā saimniecība» un SIA «Zeltenieki», kas 2015.gada decembrī noslēdza pilnvarojuma līgumu par pakalpojuma sniegšanu Lapenieku ciematā, jūlijā izsūtīja nemaksātājiem atkārtotu brīdinājumu par kanalizācijas notekūdeņu pakalpojuma pārtraukšanu, tādējādi vēlreiz mudinot viņus pildīt gan likuma, gan pašvaldības saistošo noteikumu prasības un noslēgt līgumu par kanalizācijas notekūdeņu pakalpojumu lietošanu. Pakalpojumu sniedzēji minējuši, ka pretējā gadījumā pārtrauks sniegt attiecīgos pakalpojumus.

Arī Ministru kabineta noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu paredz, ka pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pārtraukt ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu, par to rakstiski brīdinot pakalpojuma lietotāju 30 dienas iepriekš, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs lieto ūdenssaimniecības pakalpojumus bez pakalpojuma līguma noslēgšanas vai turpina tos lietot pēc pakalpojuma līguma izbeigšanas.

Vairākus gadus Lapenieku ciemata kanalizācijas notekūdeņu novadīšana ir strīdus jautājums starp iedzīvotājiem un kanalizācijas notekūdeņu tīklu apsaimniekotāju SIA «Zeltenieki». Šīs problēmas risināšanā starp ciemata iedzīvotājiem un uzņēmumu iesaistījās pašvaldība un tās uzņēmums «Baložu komunālā saimniecība».

Sarunās 2015.gada decembrī tika panākta vienošanās, ka turpmākos piecus gadus Ķekavas novada Lapenieku ciematā kanalizācijas pakalpojumu pieejamību nodrošinās gan pašvaldības uzņēmums, gan SIA «Zeltenieki».

Atbilstoši šim līgumam SIA «Zeltenieki» nodrošina kvalitatīvu un vides prasībām atbilstošu kanalizācijas pakalpojuma pieejamību Lapenieku ciematā, savukārt «Baložu komunālā saimniecība» veic pakalpojuma līgumu slēgšanu ar iedzīvotājiem un notekūdeņu attīrīšanu tai piederošajās notekūdeņu attīrīšanas iekārtās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu