Apskats: naftas cenas atsāk kāpumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Naftas cenas aizvadītās nedēļas laikā pēc krituma, ko tās piedzīvoja pēc Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības, ir atsākušas kāpumu un «Brent» markas jēlnaftas cena pat atkal ir pārsniegusi līmeni - 50 ASV dolāri par barelu.

Cenu kāpumu sekmēja tirgus dalībnieku viedoklis, ka Lielbritānijas referenduma ietekme uz naftas tirgu tomēr ir ierobežota un daudz svarīgāks ir fakts, ka pamazām sāk atjaunoties lielāks pieprasījums pēc naftas, kas sekmēs līdzsvara sasniegšanu starp naftas ieguvi un patēriņu.

Tikmēr banka «Barclays» piektdien samazināja savas naftas cenu prognozes šim gadam, norādot, ka Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības rezultāti ierobežo globālās ekonomikas izaugsmes iespējas un līdz ar to arī potenciālo pieprasījumu pēc naftas un tās produktiem. Jēlnaftas cenu prognozi šim gadam «Barclays» samazināja par 3 ASV dolāriem - līdz 44 ASV dolāriem par barelu «Brent» jēlnaftai un līdz 43 ASV dolāriem par barelu WTI markas jēlnaftai.

«Tirgi ir redzējušii vien aizberga virsotni no Lielbritānijas balsojuma ietekmes,» teikts «Barclays» paziņojumā, kurā uzsvērts, ka arī naftas tirgus nav imūns pret referenduma radītajām sekām.

Nedēļa sākās ar to, ka Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā pirmdien samazinājās par 1,31 ASV dolāru līdz 46,33 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā kritās par 1,25 dolāriem - līdz 47,16 dolāriem par barelu.

Otrdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā pieauga par 1,52 ASV dolāriem līdz 47,85 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā palielinājās par 1,42 dolāriem - līdz 48,58 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā trešdien auga par 2,03 ASV dolāru līdz 49,88 dolāriem par barelu. Arī «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā palielinājās par 2,03 dolāriem un sasniedza 50,61 dolāru par barelu.

Ceturtdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā samazinājās par 1,55 ASV dolāriem līdz 48,33 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm augustā Londonas biržā kritās par 0,93 dolāriem - līdz 49,68 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 48,99 ASV dolāri par barelu, kas ir par 0,3% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm augustā bija 50,35 dolāri par barelu, kas ir par 4% vairāk nekā pirms nedēļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu