Sistēmisku problēmu dēļ apdraudēta Lietuvas «Nordbalt» kabeļa darbība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PETRAS MALUKAS / AFP

Elektrotīklu operatore «Tennet» Ziemeļjūrā apturējusi Zviedrijas enerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmuma ABB vilktā Vācijas zemūdens kabeļa «DolWin 2» darbību, iekams būs noskaidrots, vai tā bojājumus nav izraisījušas sistēmiskas problēmas, un Lietuva varētu apsvērt tādu iespēju attiecībā uz «Nordbalt».

ABB vilkusi arī Lietuvas un Zviedrijas energosistēmu starpsavienojumu «NordBalt» Baltijas jūrā, kas, darbojoties izmēģinājuma režīmā, kopš gada sākuma atslēdzies jau aptuveni desmit reizes.

Kā vēsta «See News Renewables», «Tennet» atslēdzis kabeli, kas sāka darboties februārī un kopš aprīļa atslēdzies piecas reizes. Kompānija uzdevusi ABB noskaidrot, vai runa ir par atsevišķiem bojājumiem, vai arī iespējamu sistēmisku kļūdu.

«NordBalt» pasūtītāja, Lietuvas pārvades tīklu operatore «Litgrid», lūgta komentēt, vai tā nesekos «Tennet» paraugam, norādījusi, ka lēmumi tiks pieņemti tikai pēc tam, kad būs izanalizēti iespējamie bojājumu cēloņi.

«Šobrīd mūsu speciālisti pēta atslēgšanās cēloņus, un tikai pēc tam, kad tie tiks noteikti, varēs lemt par turpmākajām darbībām,» ziņu aģentūrai BNS sacījusi «Litgrid» pārstāve Vilija Railaite.

«Litgrid» vadītājs Daivis Virbicks ceturtdien aģentūrai pastāstīja, ka no 14 kabeļiem, kas darbojas Baltijas jūrā, atslēgšanās biežuma ziņā «NordBalt» ierindojas trešajā vietā. Vienlaikus viņš norādīja, ka projekts ir ļoti sarežģīts, izmēģinājuma režīmā atslēgšanās iespējamība ir ļoti augsta un visas problēmas ar ģenerāluzņēmēju ABB tiek risinātas konstruktīvi.

Pēc Eiropas Pārvades sistēmu operatoru asociācijas (ENTSO-E) datiem, «NordBalt» nav darbojies 30% no kopējā darbības laika un no 18 reģiona elektrolīnijām kopējā nepieejamības laika ziņā bijis ceturtais. Tikmēr jaunais Lietuvas un Polijas starpsavienojums «LitPol Link», kas darbojas no gada sākuma, atzīts par trešo pieejamāko - tas nav darbojies tikai 5% no kopējā laika.

550 miljonus eiro vērtais un 453 kilometrus garais «NordBalt» ir Lietuvas pirmais elektrosavienojums ar Zviedriju. Jūras dzelmē ievilktais kabelis savieno Klaipēdas un Nībru pārveidotājstacijas, ko arī būvējis ABB.

Ceturtdien kabelis atslēdzās atkal un nedarbosies līdz 7.jūlijam.

916 megavatu kabelis «DolWin 2» savieno vēja parkus Ziemeļjūrā ar sauszemi. Tā garums ir 135 kilometri, bet zemūdens posms ir 45 kilometrus garš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu