Latvija kļuvusi par pilntiesīgu OECD dalībvalsti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvija šodien iesniedza pievienošanās rakstu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai, kļūstot par pilntiesīgu tās locekli, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Francijas valdība, kas ir OECD Konvencijas depozitārijs, par šo informēs visas OECD dalībvalstis, un Latvijas pievienošanās organizācijai datums tiks pieņemts zināšanai ar OECD Padomes atbilstošu lēmumu.

Jau vēstīts, ka OECD Padome maija pirmajā pusē pieņēma lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā. Saeima līgumu par Latvijas pievienošanos OECD ratificēja šī gada 16.jūnijā. Savukārt līguma parakstīšana notika ātrāk - 1.jūnijā Parīzē.

ĀM uzsver, ka pievienošanās OECD Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, un tas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tāpat tas nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. ĀM arī pauž, ka iestāšanās OECD veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē.

Dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā, norāda ĀM. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls, pauž ĀM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu