Daudzdzīvokļu mājās mītošajiem gaidāmi lielāki rēķini

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Jau tuvākajās nedēļās daudzdzīvokļu namos mītošie iedzīvotāji saņems lielākus rēķinus – no šā gada 1. jūlija dzīvojamo namu pārvaldīšanas pakalpojumi tiks aplikti ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) 21% apmērā. Līdz šim šos pakalpojumus ar nodokli neaplika vispār, vēsta sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv».

Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldniekus apvienojošā asociācija un par mājokļu politiku atbildīgās Ekonomikas ministrijas amatpersonas cer, ka šāds solis pamudinās daudzdzīvokļu namos mītošos iedzīvotājus meklēt izdevīgākos risinājumus dzīvojamo namu pārvaldīšanai.

Latvijā lielākā šādu pakalpojumu sniedzēja – Rīgas pašvaldībai piederošā «Rīgas namu pārvaldnieka» - valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis lēš, ka

sadārdzinājums būs 11% līdz 15% apmērā jeb vidēji 4,55 eiro mēnesī,

kas nozīmē, ka gadā laikā kopā pārvaldīšanas pakalpojumu sadārdzinājuma dēļ tēriņi pieaugs par apmēram 55 eiro.

Nodokļa likme pilnā mērā rēķinos neatspoguļosies, taču rēķinu pieaugums būtu mazāks, ja pārvaldīšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā nodokļa likme, kas ir 12%. Pēc Leča teiktā, tādā gadījumā sadārdzinājums varētu būt pat trīs reizes mazāks - vidēji apmēram 5%.»

Ekonomikas ministrijas Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktora vietnieks Mārtiņš Auders gan uzsver, ka tas, cik lielā mērā pievienotās vērtības nodokļa ieviešanas radītais sadārdzinājums atspoguļosies rēķinos, ko saņem iedzīvotāji, lielā mērā ir atkarīgs no pašu namu pārvaldnieku izvēlētā darbības modeļa.

«Ja pārvaldnieks pats sniedz konkrētus pakalpojumus, piemēram, jumtu nomaiņu, tad iedzīvotājam par konkrēto pakalpojumu būs jāmaksā arī pievienotās vērtības nodoklis, jo tas ir ietverts pārvaldnieka pakalpojuma maksā. Savukārt,

ja pārvaldnieks ir tikai pārstāvis, kas atrod izpildītāju un dzīvokļu īpašnieku vārdā noslēdz līgumu, tad pievienotās vērtības nodoklis nebūs jāmaksā.
Problēmas varētu būt «Rīgas namu pārvaldnieka» mājās,

jo «Rīgas namu pārvaldnieks» nedarbojas īpašnieku uzdevumā un tam nebūs iespējas noslēgt līgumus dzīvokļu īpašnieku vārdā. Tas nozīmē, ka visa maksa par šiem pakalpojumiem tiek aplikta ar pievienotās vērtības nodokli,» skaidro Auders.

Prakse dažādu ar dzīvojamo namu uzturēšanu saistītu tehnisko darbu veikšanu uzticēt firmām, kas specializējas konkrētajā jomā, ir plaši izplatīta daudzās valstīs. «Rīgas namu pārvaldnieka» valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis stāsta, ka tiekot domāts par to, kā samazināt «Rīgas namu pārvaldnieka» pakalpojumu izmaksas, taču izvairās no jautājuma par to, vai plānota štatu samazināšana. Viņaprāt, lielāks darbinieku skaits ļauj RNP būt mobilākam un ātrāk reaģēt uz ārkārtas situācijām. «Mūsu ieskatā, darbinieku skaita samazināšana nevienam pārvaldniekam nevar būt par pašmērķi,» Latvijas radio pauda Lecis.

Tomēr nebūt ne visiem daudzdzīvokļu dzīvojamo namu pārvaldniekiem būs jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis.

Tas, vai nodoklis jāmaksā, ir atkarīgs gan no pārvaldīšanas pakalpojumu sniedzēja apgrozījuma apmēra, gan no juridiskās formas.

«Dzīvokļu īpašniekiem jāsaprot, ka viņi paši šo darbu var izdarīt lētāk, jo arī pievienotās vērtības nodoklis negulstas uz biedrībām, jo tās nav PVN maksātājas,» norāda Auders.

Bet «Rīgas namu pārvaldnieka» vadītājs apšauba, vai pārvaldīšanas pakalpojumu aplikšana ar nodokli dos būtiskus papildu ieņēmumus valsts budžetā.

Daļa daudzdzīvokļu namos mītošo savus rēķinus nemaksā jau tagad un diez vai sāks tos maksāt pēc 1. jūlija.

Tādējādi arī pievienotās vērtības nodokli no šiem cilvēkiem nebūs iespējams iekasēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu