Carnikavas novada dome nākamgad vēlas piemērot 50% NĪN atlaidi par vienīgo mājokli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Carnikavas novada dome nolēma 2017.gadā iedzīvotājiem piemērot nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atlaidi 50% apmērā par vienīgo mājokli, informēja domē.

Kā skaidro domē, tādējādi tiesības saņemt 50% atvieglojumu no taksācijas gadā aprēķinātās NĪN summas būs NĪN maksātājam, kurš deklarējis dzīvesvietu savā nekustamajā īpašumā - dzīvojamajā mājā vai dzīvoklī - Carnikavas novadā. Cilvēkam var piederēt vairāki nekustamie īpašumi, bet 50% atlaide tiks piemērota par mājokli, kurā viņš kā tā īpašnieks būs deklarējis savu dzīvesvietu Carnikavas novadā.

«Šāds lēmums ir pieņemts, lai iedzīvotājiem mazinātu nodokļu slogu un viņiem nebūtu jādodas prom no savām dzimtas mājām tikai tāpēc, ka vairs nevar samaksāt nodokļus,» skaidro Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica. Viņa norāda, ka valdība tuvākajā nākotnē plāno būtiski paaugstināt nekustamo īpašumu kadastrālo vērtību, to tuvinot tirgus vērtībai. Pierīgā jau patlaban īpašumu kadastrālā vērtība ir salīdzinoši augsta, savukārt iedzīvotāju maksātspēja ar katru gadu samazinās.

Izšķiroties par lēmumu piešķirt NĪN atlaides 50% apmērā par vienīgo mājokli, ņemti vērā gan novadnieku lūgumi, gan arī vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju viedoklis, kuri vietnē «manabalss.lv» parakstījās par iniciatīvu, kas atbalsta NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam. Veiktās aplēses liecina, ka šādu NĪN atlaižu piešķiršanai ietekme uz pašvaldības budžetu 2017.gadā būs aptuveni 170 000 eiro, norāda domē.

Lai saņemtu NĪN atlaidi 50% apmērā par vienīgo mājokli 2017.gadā, iedzīvotājiem pašvaldībā būs jāvēršas ar iesniegumu. Jāņem vērā, ka minētā atlaide netiks piemērota ēkas daļai, kas tiek izmantota saimnieciskās darbības veikšanai.

Grozījumus pašvaldības saistošajos noteikumos «Par nekustamā īpašuma nodokli un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu Carnikavas novadā», saskaņā ar kuriem piešķiramas NĪN atlaides 50% apmērā par vienīgo mājokli, vēl vērtēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Nākamgad ēkām īpašumos, kur nebūs deklarēta neviena persona, NĪN likme būs 1,5% no ēkas kadastrālās vērtības. Savukārt, ja Carnikavas novadā deklarētai personai pieder vairāki nekustamie īpašumi, nodoklis par šiem nekustamajiem īpašumiem, tāpat kā līdz šim, būs 0,2-0,6% robežās atkarībā no to kadastrālās vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu