«Fitch» pēc referenduma par izstāšanos no ES samazina Lielbritānijas kredītreitingu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch» par vienu pakāpi no «AA+» līdz «AA» samazinājusi Lielbritānijas kredītreitingu un noteikusi tam negatīvu prognozi.

Arī ekonomikas izaugsmes prognozi 2017. un 2018. gadam aģentūra samazinājusi līdz 0,9% pretstatā iepriekš lēstajiem 2%.

««Fitch» uzskata, ka neskaidrība pēc referenduma rezultātu paziņošanas izrausīs krasu īstermiņa iekšzemes kopprodukta izaugsmes palēninājumu,» lēmumu pamatoja aģentūra.

Jau vēstīts, ka arī starptautiskā reitingu aģentūra «Standard & Poor's» (S&P) samazinājusi Lielbritānijas kredītreitingu no AAA uz AA, nosakot tam negatīvu ilgtermiņa nākotnes prognozi.

Aģentūra šādi reaģējusi uz Lielbritānijas referenduma iznākumu, kas paredz izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) un novedīs pie mazāk stabilas un prognozējamas politikas Lielbritānijā.

«S&P» norādījusi, ka negatīvā perspektīva atspoguļo riskus, kas radušies Lielbritānijas ekonomikai un sterliņu mārciņas nākotnei.

Referenduma par izstāšanos no ES «rezultāts var novest pie Lielbritānijas ekonomiskā snieguma pasliktināšanās, tostarp tās lielajā finanšu pakalpojumu sektorā», un rada riskus Lielbritānijas «konstitucionālajai un ekonomiskajai integritātei», paziņojusi aģentūra.

Abas aģentūras kā iespējamu nākotnes risku minēja atkārtotu referendumu par Skotijas neatkarību no Lielbritānijas. Vairākums vēlētāju Skotijā atbalstīja palikšanu ES, kas tagad ir izraisījis aicinājumus rīkot jaunu neatkarības referendumu.

Tāpat Lielbritāniju sagaida politiski riski, jo premjerministrs Deivids Kamerons ir paziņojis, ka līdz oktobrim atkāpsies no amata, lai oficiāli lūgumu izstāties no ES blokam varētu iesniegt viņa pēctecis.

Gan S&P, gan «Fitch» norādīja, ka riskus Lielbritānijai palielina sašķeltība valdošajā Konservatīvo partijā un neskaidrība par turpmākām attiecībām - gan politiskām, gan tirdzniecības - ar ES.

Pēc 23.jūnijā notikušā referenduma, kad 52% referenduma dalībnieku nobalsoja par Lielbritānijas izstāšanos no ES, Eiropas biržu indeksi ir sarukuši un Lielbritānijas mārciņas vērtība pret ASV dolāru ir sasniegusi 30 gados zemāko līmeni.

Pēc referenduma reitingu aģentūra «Moody's» noteica negatīvu prognozi Lielbritānijas kredītreitingam, bet atstāja to augstajā «Aa1» līmenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu