Pirmā ceturkšņa beigās Latvijas bankas bija izsniegušas 2,3 miljonus maksājumu karšu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šogad pirmā ceturkšņa beigās Latvijas bankas bija izsniegušas 2,304 miljonus maksājumu karšu, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas publicētā informācija.

Tas ir mazāk nekā pērn gada beigās. 2015.gada nogalē Latvijas bankas bija izsniegušas 2,318 miljonus maksājumu karšu.

Izsniegto maksājumu karšu skaits mazinājies gan tāpēc, ka statistikā vairs netiek ietverta likvidējamā AS «Trasta komercbanka», kurai martā tika anulēta licence un kura tika atzīsta par likvidējamu, gan arī tāpēc, ka desmit bankās samazinājies izsniegto maksājumu karšu skaits.

Pirmā ceturkšņa beigās visvairāk maksājumu karšu - 969 057 - bija izsniegusi «Swedbank», un tas ir mazāk nekā pērn gada beigās, kad banka bija izsniegusi 982 146 kartes.

«SEB banka» pirmā ceturkšņa beigās bija izsniegusi 524 141 maksājumu karti, banka «Citadele» - 363 155 kartes, bet «DNB banka» - 185 175 kartes.

Kā ziņots, maksājumu karšu darījumu skaits šā gada pirmajā ceturksnī bija 68,8 miljoni darījumu par kopējo summu 2,34 miljardi eiro. Salīdzinot ar pagājušā gada pirmo ceturksni, pirkumu skaits un apjoms ar maksājumu kartēm audzis, savukārt skaidrās naudas izņemšana samazinājusies.

Šogad pirmo trīs mēnešu laikā ar kartēm veikti 56 miljoni pirkumu, kas ir par 13% vairāk nekā pērn pirmajā ceturksnī. Kopējā pirkumu summa - 1,06 miljardi eiro.

Savukārt skaidrā nauda ar kartēm izņemta 12,7 miljonus reižu, kas ir par 3% mazāk nekā pērn. Skaidrās naudas izmaksas darījumu kopējā summa bija 1,28 miljardi eiro.

Joprojām proporcionāli mazu daļu veido skaidrās naudas izmaksa, izmantojot karšu pieņemšanas vietu termināļus - ceturkšņa laikā veikts 72 000 izmaksu par kopējo summu 2,19 miljoni eiro. Salīdzinot ar situāciju pērn, darījumu skaits palielinājies nebūtiski - par 0,2%, savukārt apjoms - par 4%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu