Pētījums: teju trešā daļa iedzīvotāju gatava aizbraukt labāku ekonomisko apstākļu dēļ

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Teju trešā daļa Latvijas iedzīvotāju ir gatava aizbraukt no valsts labāku ekonomisko apstākļu dēļ, secināts Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētījumā «Sabiedrības destabilizācijas iespējamība Latvijā: potenciālie nacionālās drošības apdraudējumi».

Pētījumā teikts, lai arī kāda būtu respondenta etniskā piederība, vairāk nekā 30% Latvijas iedzīvotāju ir gatavi aizbraukt no Latvijas labāku ekonomisko apstākļu dēļ. Starp respondentiem, kuri ģimenē runā latviešu valodā, gatavību pārcelties uz citu valsti, ja būtu iespēja pelnīt vairāk un saņemt lielākas sociālās garantijas, pauda 30,1% aptaujāto. Savukārt starp respondentiem, kuri ģimenē runā krievu valodā, gatavību pārcelties izteica 35,2% aptaujāto.

Savukārt nevēlēšanos pārcelties uz ārvalstīm pauda 59,2% iedzīvotāju, kuri ģimenē runā latviešu valodā un 45,9 - krieviski runājošo. Daļai - 10,7% latviski runājošo un 18,9 krieviski runājošo - aptaujāto iedzīvotāju bija grūti pateikt, vai viņi ir gatavi pārcelties uz citu valsti, ja būtu iespēja pelnīt vairāk un saņemt lielākas sociālās garantijas.

Pētījuma autori norāda, ka šādi rezultāti kalpo kā brīdinājuma signāls par problēmām valsts attiecībās ar sabiedrību Latvijā.

Pētījums veikts ar mērķi izzināt, kādas ir iespējas Latvijā pielietot nemilitārus paņēmienus valstij naidīgu mērķu sasniegšanai. Datu vākšana notika sadarbībā ar socioloģisko pētījumu aģentūrām «Factum» un SKDS. Aptauja pa visu Latviju veikta 2015.gada sākumā, bet Latgalē - 2016.gada sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu